Експерти сложиха край на дилемата кога е най-добре да мием зъбите си - преди или след закуска

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Миенето на зъбите е от съществено значение, но не много хора знаят, че твърде честото миене може да навреди на емайла ви. Или че поставянето на капачка на четката за зъби всъщност е лоша идея. Има малки неща, които правим ежедневно, които всъщност не са от полза за нашата зъбна хигиена.

Има много спорове дали трябва да ги изчеткате преди или след най-важното хранене за деня: закуската.

Най-доброто време за четкане според експертите

За да поддържат рутина, много хора определят определено време за миене на зъбите всеки ден - най-често срещаното е миене всяка сутрин след събуждане и всяка вечер преди лягане. Но трябва ли тази сутрешна четка да бъде преди или след закуската? Експертите твърдят, че винаги трябва да ги изчетквате преди това.

Предимства на миенето на зъбите преди закуска

Когато спите, бактериите в устата ви се размножават. Същата тази бактерия е отговорна за плаката и затова винаги се събуждате с лош вкус в устата и дъх. Ако миете зъбите си веднага след като се събудите, зъбите ви получават флуорно покритие, преди да ядете, нещо, което ви помага да избегнете тази плака и бактерии да попаднат върху храната за закуска, която ще ядете.

Недостатъци на миенето на зъбите след закуска


Освен това не се препоръчва да миете зъбите си поне 30 минути, след като току-що сте консумирали нещо киселинно, като препечен хляб, кафе и портокалов сок - класически храни за закуска. Миенето на зъбите след консумация на храна може да повлияе на зъбния ви емайл и затова проучванията показват, че четкането преди закуска е по-добро. Така че не забравяйте да запомните това, когато се събудите утре.

Съвети за тези, които все пак предпочитат да се мият след закуска

Ако миенето на зъбите след хранене, поне се уверете, че следвате тези съвети, за да запазите здравето на зъбите и устната кухина:

Изчакайте между 30 минути до един час след хранене, преди да миете.

За да почистите зъбите си и да имате по-добър вкус в устата, изпийте чаша вода или дъвчете дъвка без захар.

Внимавайте за киселинни храни и напитки (хляб, сладкиши, сушени плодове, цитрусови плодове и портокалов сок) и ако ги ядете по време на закуска, не забравяйте да изчакате още малко, преди да миете зъбите си.