Какво ще се случи, ако си вземаме студен душ всеки ден? Направо не е за вярване!

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Въпреки че нищо не звучи толкова привлекателно, колкото релаксиращ горещ душ след натоварен ден, студеният душ всъщност може да е много по-добър за вас. Ползите от студената вода надхвърлят тези от здравословното хранене. Може дори да ви помогне да се поберете в тесните си дънки много по-бързо.

Ето кратък списък от ползите върху здравето от студения душ:

1. Може да е от полза за цялостното ви здраве

Освен че ви събужда сутрин и ви помага да се почувствате освежени, студените душове стимулират блуждаещия ви нерв. Този нерв засяга почти всяка част от тялото ви, включително червата, сърцето, жлъчния мехур и интимните органи. Вземането на студен душ може да бъде особено полезно за бъбреците ви, защото студената вода намалява нивата на пикочна киселина, като им помага да работят по-добре.

2. Може да ви помогне да спите по-добре

Въпреки че повечето хора са свикнали да вземат топъл душ или вана преди лягане, душът със студена вода всъщност може да бъде също толкова ефективен. Студената вода понижава нивата на хормоните на стреса, като ви помага да се отпуснете и да заспите по-бързо. Вземането на студен душ също може да подобри настроението ви и да повиши нивото на хормоните на щастието, предотвратявайки безсънието.

3. Може да направи косата ви блестяща


Ако искате косата ви да бъде обемна и здрава, тогава харченето на много пари за скъпи шампоани и балсами може да не е достатъчно. Нещо толкова просто като намаляване на температурата на водата може да е от полза за косата ви и да ѝ придаде естествен блясък. За разлика от горещата вода, студената не я изсушава, а затваря и укрепва косъма. Когато миете косата си с леко студена вода, тя запазва горния слой на косъма непокътнат и косата ви остава хидратирана и блестяща.

4. Може да ви помогне да отслабнете

Ако някога сте опитвали да отслабнете, знаете колко изтощително може да бъде. За щастие има няколко лесни начина да свалите излишните килограми и вземането на студен душ е един от тях. Когато излагате тялото си на студени условия, то активира кафяви мастни клетки, които на свой ред генерират топлина и ви помагат да изгаряте калории по-бързо.