Вита баница по турска рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

кори за баница - 600 г точени фини

ЗА ПЛЪНКАТА

сирене - 250 г

извара - 250 г

яйца - 4 бр.

олио - 3 с.л. + за намазване на тавата


кисело мляко - 300 г

ЗА ЗАЛИВКАТА

яйца - 2 бр.

кисело мляко - 300 г

олио - 2 с.л.

 

Начин на приготвяне:

За тази турска баница сиренето се натроша на дребно в купа, в която ще се разбърква плънката.

Прибавя се изварата и яйцата.

Разбърква се много добре.

Киселото мляко с олиото се разбърква в малка купа, след което се прибавя към сиренето.

Плънката се разбърква много добре.

Корите се разстилат на плота, като се вземат две кори и се поставят една върху друга.

Върху горната кора се слага три лъжици от плънката, като се разпределят на три места по дължина на кората.

Кората се навива на руло и се нарежда в кръг в предварително намазана с олио тава, като се започва от средата на тавата.

Всички кори се навиват по същият начин, като се използват две кори за едно руло.

Яйцата за заливката се разбъркват много добре.

Прибавя се киселото мляко и олиото.

Сместа за витата баница се разбърква с тел до получаване на хомогенна смес.

Със сместа се залива домашната баницата.

Пече се вита баница по турски 50 мин в предварително загрята фурна на 180 °C.