20 бързи въпроса към Камен Алипиев - Кедъра - за спорта, живота и работата

icon
Sofialive.bg
Източник: Камен Алипиев - Кедъра

Ако гледате спорт, няма как да не сте попадали на името Камен Алипиев - Кедъра. Ако ви  се говори за спорт с човек, който наистина разбира от него - Камен е човекът, към когото трябва да се обърнете. Спортен журналист по призвание и прекалено земен човек по душа. С вроденото си чувство за хумор успява да превърне дори обикновена житейска ситуация в забавен и непринуден разговор, който да завърши с поука.

Той започва работа за БНТ още през 1987 година, като за времето си там е отразявал Олимпийски игри, Световни първенства и първенството на България. През 2020 година започва работа като водещ на предаването „Спортна среща“ по Радио София. Баща му един от пионерите на българската спортна журналистика - Цветан Алипиев. 

Свързахме се с него, за да разберем какво ще отговори на въпросите в нашата рубрика "20 бързи въпроса към ...". Ето какво ни сподели:

Опишете най-голямото предизвикателство, което стои в работата ви.

След 32,5 години в БНТ в момента не работя, а се забавлявам. Предизвикателството в нашата професия е да се опитваш винаги да знаеш поне малко повече от колегите си.

Най-вредният и най-полезният ви навик? 

Най-вредният ми навик все още е пушенето, най-полезният - че не обичам да правя компромиси, най-полезновредният – не мога да си трая!


Ценностите, в които вярвате най-силно? 

Искреността, приятелството и любовта.

Как ще обясните това, което правите, на седемгодишно дете?

Няма и да се опитвам, просто ще му кажа, че говоря глупости по радиото и телевизията.

Пет книги, които са задължителни на лавицата?

Петте книги, петте песни и петте филма са ограничение, което не мога да си позволя, но: „На Изток от рая“ на Джон Стайнбек, „Приключенията на добрия войник Швейк през световната война“ от Ярослав Хашек, „Пътеводител на галактическия стопаджия“ от Дъглас Адамс, „Майстора и Маргарита“ от Михаил Булгаков, „Физика на тъгата“ на Георги Господинов и бонус – по нещо на Олга Токарчук и Иво Иванов.

Най-важният съвет, който сте пренебрегвал?

Всички, които се опитват да ме направят „дипломатичен“, тоест лицемерен …  

Ако имахте възможността да съберете петима души от целия свят, на които се възхищавате, и да си кажете няколко думи, кои щяха да бъдат тези личности? И какво щяхте да ги попитате?

Леонардо да Винчи, Йохан Себастиян Бах,  папа Йоан-Павел II, Пол Алън и Майкъл Джордън. (ако трябва още да са живи, към Джордан добавяме Илън Мъск, Джеимс Патрик Пейдж, кралица Елизабет и Иван Костов).

Кой ви е по-симпатичен: безотговорният бохем или неспасяемият работохолик? 

Неспасяемият работохолик! Той със сигурност ще се старае и когато трябва да се забавлява, трябва да си професионалист във всичко.

Нещото, което ви изкарва извън нерви? 

Лъжата, подлостта и българските политици.

Най-хубавият начин за прахосване на времето? 

Времето не се прахосва, имаме прекалено малко!

Да прогнозираме бъдещето като опитен фантаст: какво ни очаква? 

Трудно. Винаги съм вярвал в по-доброто бъдеще, но в момента вярата ми е сериозно разклатена. Надявам се войната в Украйна да е катарзисът, от който всички имаме нужда и да завърши възможно най-бързо с поражение за агресора.

Какво никога не прощавате? 

Прощавам всичко, но не забравям лъжите, подлостта и предателството.

Градовете, които винаги са в сърцето ви?

Сидни, Ванкувър, Лондон, Берлин, София, Мадрид, Стокхолм…

Кое е нещото, което ви вълнува най-много в момента?

До преди седмица - процедурата по избор на генерален директор на БНТ, а тези дни - участията ми в "Пощенска кутия за приказки" на 30 юни във Велико Търново и на 22 юли на Sofia Summer Fest.

По какво познавате, че някой е "ваш човек"? 

Трябват ми две-три изречения, но понякога само по физиономията.

Масова мания, която никога не сте разбирали? 

Черния петък, тъпите видеа в Тик Ток, лудостта по футбола и членството в комунистичека партия.

Какво с времето се отказахте да правите? 

Да рисувам.

Цитатът, който ви ръководи най-много?

Клишето изисква да цитирам Фридрих Ницше: „Това, което не ме убива, ме прави по-силен“, но понеже вече всеки го прави, ще използвам един цитат на баща си Цветан Алипиев: „Прави добро и не се обръщай назад!‘.

 

Интервю на Илиана Симеонова