Доматите имат чудотворти ползи за здравето, които дори не сте подозирали (ВТОРА ЧАСТ)

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

5. Доматите могат да укрепят костите ви

Доматите могат да увеличат здравето на вашите кости. Те са добър източник на вещества за укрепване на костите, като витамин К и калций, които могат не само да поддържат костите ви в добра форма, но и да помогнат за възстановяването на костната тъкан. Освен това, въпреки мита, че доматите могат да влошат остеоартрита, няма доказателства в подкрепа на това твърдение.

6. Те могат да подобрят настроението ви

Повечето здравословни храни, включително доматите, са богати на минерали като мед, цинк и манган. Сред другите ползи за здравето, те могат да повлияят положително на мозъчната ви функция и настроение. Така че, ако се чувствате уморени, можете да разчитате, че минералите в доматите ще подобрят настроението ви.

7. Дори са полезни за косата ви

Някои доказателства сочат, че консумацията само на около 4-5 домата на ден може да направи косата ви да изглежда по-здрава. Този универсален зеленчук е богат на витамин А, който може да направи косата ви силна и блестяща. За съжаление, доматите нямат суперсилата да направят изтънялата коса по-обемна, но могат да подобрят настоящото й състояние.

8. Доматите са чудесни за отслабване


Доматите могат да ви помогнат да отслабнете. Те са чудесна закуска с ниско съдържание на въглехидрати за хора, които са на диета, защото съдържат много фибри и вода, което може да ви накара да се почувствате по-сити. Доматите също могат да поддържат кръвната Ви захар в баланс, което е от ключово значение за загуба на тегло. Те също така съдържат хром, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

9. Те са полезни за белите дробове

Антиоксидантните свойства на ликопена могат да помогнат за поддържане на нивата на молекулите, които влияят негативно върху имунната ви система, под контрол, предпазвайки тялото ви от респираторни проблеми. Доматите съдържат бета-каротин, за който е известно, че подобрява белодробната функция. Нещо повече, може да забави стареенето на белите дробове. Някои изследвания дори сочат, че доматите помагат за възстановяването на белите дробове при пушачите.

10. Доматите могат да подобрят устната ви хигиена

Проучванията показват, че ликопенът може да помогне при заболявания на венците, гингивит и пародонтит. Трябва обаче да внимавате да не консумирате много сурови домати. Благодарение на високата киселинност в тях, те могат да увредят емайла на зъбите ви и миенето скоро след това може да ги раздразни още повече. Добра идея е да изчакате поне 30 минути, преди да миете зъбите си или просто да изплакнете устата си след консумация на домати.