Яхния с яйца и коприва

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

коприва - 1 голяма купа

лук - 1 глава

моркови - 1 бр.

олио

захар - 1 с.л.

червен пипер - 1 с.л.


доматен сок - 500 мл

чубрица

черен пипер

сол

яйца - 10 бр.

брашно - 1 с.л.

 

Начин на приготвяне:

  1. Копривата се слага в голяма купа.
  2. Залива се с гореща вода, за да се отстрани парещото ѝ свойство и да се задуши леко.
  3. Оставя се да се охлади до температура, която може да се пипа с ръце, за да се отцеди добре и да се почисти.
  4. Изцежда се добре, като се притиска с ръце.
  5. Почиства се и се нарязва на ситно.
  6. Лукът се почиства и нарязва на ситно.
  7. Морковът се обелва и измива.
  8. Настъргва се.
  9. Подготвените зеленчуци се слагат в тенджера с широко дъно.
  10. Добавя се повече олио.
  11. Запържват се.
  12. Добавят се захарта и червения пипер.
  13. Разбърква се.
  14. Добавят се доматения сок и чубрицата.
  15. Захлупва се яхнията с коприва с капака и се оставя за кратко да се задуши.
  16. Загрява се вода в бързовар.
  17. Добавя се в тенджерата и отново се захлупва да се задуши.
  18. Подправя се със сол и черен пипер.
  19. Яхнията ври и се чукват яйцата едно по едно, като се стремите да падат на различни места в тенджерата.
  20. Отново се слага капакът и се оставя да се готви.
  21. В купичка се слага брашното и се размива с малко вода.
  22. Добавя се в тенджерата.
  23. Оставя се да поври още малко без капак.