Пилешки бутчета с картофи и зеленчуци

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

пилешки бутчета - 800 г (с част от гръбнака)

картофи - 5 бр, по - големи

лук - 1 глава

чесън - 1/2 глава

олио - 6 с.л.

масло - 2 с.л.


вода - 100 мл

бяло вино - 120 мл

домати - 2 с.л. от консерва (смлени или накълцани)

черен пипер - на вкус

червен пипер - 1 ч.л. равна

мащерка - 1 ч.л.

риган - 1/2 ч.л.

вегета - 1 ч.л.

сол - на вкус

 

Начин на приготвяне:

Измийте добре пилешките бутчета.

Почистете и обелете лука и картофите.

Нарежете картофите на едро, а лука на по-тънки полумесеци.

Чесъна разделете на скилидки и премахнете само външната люспа, без да белите напълно скилидките.

По желание може да смачкайте половината от тях, за да пускат аромата си в пилето с картофи.

Намазнете дъното на широка тава със три лъжици олио.

Сложете картофите и бутчетата.

Поръсете със сол и подправките.

Смесете виното, водата, доматите и вегетата.

Залейте продуктите в тавата и хубаво разбъркайте с ръце, за да се разпредели всичко равномерно и да полепне по месото и зеленчуците.

Полейте с останалите три лъжици олио, завийте тавата с пилешко с картофи с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 170 °C фурна за 1 час.

Махнете фолиото, сложете отгоре маслото и печете пилешки бутчета с картофи, лук и бяло вино до хубав златист загар.