Пирожки с кайма и кашкавал - стават най-вкусни, ако им сложите това

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

За тестото

мая - 10 г суха

захар - 1 с.л. кристална

прясно мляко - 1 ч.ч. топло

вода - 1 ч.ч. топла

олио - ½ ч.ч.


сол - 1 с.л.

белтъци - 1 бр.

За пълнежа

лук - 3 глави

кайма - 500 г

олио - 3 с.л.

доматено пюре - 1 с.л.

черен пипер - 1 ч.л.

сол - 1 ч.л.

жълтък - 1за намазванe

сусам - за поръсване

ленено семе

 

Начин на приготвяне:

1. В купа поставете сухата мая, захарта и прибавете топлото прясно мляко и топлата вода.

2. Разбърква се и се добавя белтъкът, олиото.

3. Всички течности се разбъркват и се добавя постепенно пресятото брашно.

4. Месете, първо, с бъркалка и след това с ръце за около 5 минути.

5. Замесва се меко тесто, което да не лепне на ръцете. Поставя се в купа с фолио и се оставя да втаса за 40 минути.

6. В тиган се поставя олиото и се прибавя ситно нарязания лук и кайма.

7. Запържете леко за 5 минути и добавете солта, доматеното пюре, черен пипер.

8. Тестото се омесва и се разделя на четири и оставяме тестото да почине.

9. Набрашняваме плота и поставяме едната топка.

10. Разточваме всяка тънка кора и с помощта на чаша изрязваме кръгчета, поставяме от плънката и затваряме пирожката с помощта на ръцете.

11. В тава поставете хартия за печене, наредете пирожките с върха на остър нож надупчваме пирожката на няколко места.

12. Оставяме да втаса за 20 минути.

13. Намазваме всяка пирожка с разбит жълтък и поръсваме със сусам и ленено семе.

14. Печем пирожки с кайма и лук в предварително загрята фурна на 190 градуса.

 

Приятен апетит!