Постни лозови сарми - не само по празниците

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

лозови листа - 2 буркана (по около 500 г)

ориз - 2 ч.ч.

сушен праз - 3 ч.л.

сушен лук - 3 ч.л.

сушен джоджен - 3 ч.л.

червен пипер - 3 ч.л.


сол - 1 1/2 ч.л.

олио - 50 мл за накисване на зеленчуците + 50 мл за ориза

топла вода - 6 ч.ч.

 

Начин на приготвяне:

  1. Лозовите листа се изваждат от бурканите, като всяко листо се отделя от другото.
  2. Листата се нареждат на ръба на тава и се оставят да се отцедят от водата за 30 мин.
  3. Оризът се измива с топла вода до бистра вода и се слага в купа, в която ще се разбърква плънката.
  4. Оризът не се обработва термично за подготовка на плънката.
  5. Сушеният праз, сушеният лук и сушеният джоджен се слагат в малка купа.
  6. Заливат се с 50 мл. олио.
  7. Разбъркват се много добре и се оставят да се накиснат за 30 мин., като периодично се разбъркват.
  8. След като зеленчуците са накиснати, се изсипват заедно с олиото в купата с ориза.
  9. Прибавя се червеният пипер, солта и 50 мл. олио.
  10. Сместа се разбърква много добре.
  11. Във всяко листо се слага от плънката.
  12. Завиват се сарми, които се подреждат в тава с капак, дъното на която са поставени лозови листа.
  13. Завитите лозови сарми се заливат с топла вода - 6 ч.ч.
  14. Пекат се 40 минути в предварително загрята фурна на 250 градуса под капак.