Как да се храним, ако имаме анемия - само така може да я победите

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Анемията е страдание, характеризиращо се с недостиг на хемоглобин в червените кръвни телца. Недостатъчното количество хемоглобин намалява способността на кръвта да транспортира кислород до тъканите и да отнема въглеродния двуокис от дробовете. Анемията е често срещано страдание в Съединените щати, което може да изглежда изненадващо предвид факта, че повечето храни са подсилени с желязо. 

Хранене при деца

Децата трябва да бъдат поощрявани да се хранят с разнообразна храна. По-специално листни зеленчуци и бобови растения. От приблизително шестмесечна възраст родителите трябва да дават на децата си цвекло, броколи, моркови, ябълково пюре, касис, боровинки и череши. (Не наведнъж! Новите храни се дават на бебетата постепенно.) Тези храни са относително хипоалергични и богати на фитохимикали и антиоксиданти.

Богат на желязо зеленчуков сок може да се получи като комбинация от сокове от цвекло, магданоз, спанак, млада целина и воден кресон. Зелените сокове трябва да се дават в малки количества. Четвърт чаша на ден може да подобри състоянието на детето за кратък период от време. Соковете трябва да се разреждат 50% с вода или ябълков сок и да се пият бавно.

Вегетарианската храна, богата на витамини, съдържа кълнове, стафиди, къдраво зеле, сливи, магданоз, воден кресон, цвекло глухарче и касис. Морските водорасли, като хаиджики, уакаме и дулсе, са също прекрасен хранителен източник и може да се добавят към супи и салати. Вегетарианските източници на витамин B12 включват ферментирали соеви продукти, като соев сос и темпе, кисело мляко, прясно сирене и яйца. Източници на фолиева киселина са бобовите култури, портокаловият сок, овесените ядки, спанакът, цвеклото, броколито и кълновете. Протеините трябва да бъдат част от всекидневната храна, особено ако са получени от растителен източник, като зърнени, бобови храни и соево мляко. Ако се консумира месо, важно е животните да са отглеждани здравословно.

Хранителни добавки

С хранителни добавки можем да се борим с анемията само когато са пригодени към специфичната й форма. Ето защо трябва да бъдете наблюдавани от компетентен лекар. Въпреки че желязото си остава най-често предписваното лекарство, помнете, че някои форми на анемия не включват железен дефицит. В тези случаи дори е опасно да се добавя желязо.


Желязо

Ако кърмачето страда от недостиг на желязо, майката трябва да го приема в подходяща форма, така че млякото да се обогати с минерали. Обикновено кърмените бебета не развиват желязодефицитна анемия, освен ако майките им не страдат от нея. В повечето аптеки може да се намери лекарството Floradix, ценен източник на желязо. Течната му форма е за предпочитане пред сухата.

Пчелен прашец

Една унция пчелен прашец на ден действа като допълнително лекарство при желязо-дефицитната анемия.

В12

Вегетарианците трябва да добавят този витамин към храната си, за да предотвратят дефицита. Въпреки че се развива за три-четири години, тази анемия е сериозно заболяване и води до нервни заболявания. Добавката му е изключително важна за бременните жени, които очакват да отглеждат деца вегетарианци. Инжектирането на витамин B12 е полезно при пациенти със злокачествена анемия, най-често срещана при възрастните хора и причинена от дефицит на съществен вътрешен фактор, необходим за пълното преработване на витамина.

Спирулина

Една чаена лъжичка спирулина доставя на тялото полезното количество витамин B12 и хлорофил.

Фолиева киселина

Тъй като фолиевата киселина е жизненоважен компонент за правилното развитие на ембриона, на бременните жени е необходима в количество от 800 мкг на ден, независимо колко е добра храната им. Понеже е водоразтворима, излишната фолиева киселина просто се отмива от тялото. Родителите, които хранят децата си с козе мляко, трябва да добавят около 800 мкг течна фолиева киселина към него.