Оказа се, че това да плачем има и доста положителни страни за здравето ни

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Плачът може да не е любимото ни забавление, но ако просто го практикуваме от време на време, всъщност можем да извлечем повече ползи от него, отколкото ако просто го задържаме в себе си. Като пролеем няколко сълзи, няма да покажем нашите по-слаба страна — всъщност помагаме на очите и останалата част от тялото си по много различни начини. Всъщност в някои ситуации може дори да ни помогне да заспим по-бързо.

Вижте за какво помага плачът: 

1. Може да подобри зрението ви

Когато не сме имали възможност да пием достатъчно вода по време на натоварен ден, обикновено се чувстваме жадни и може би малко дехидратирани. Е, очите ни не са по-различни, тъй като те също трябва да останат хидратирани и да получават вода. Така че, когато плачем, ние всъщност помагаме на очите си да се рехидратират и това може да увеличи фокуса ни и да подобри зрението.

Освен това всеки ден сме изложени на много прах, мръсотия и отломки, всички от които лесно могат да раздразнят очите ни. Всъщност то потенциално може да навреди и дори да влоши зрението ни. Плачът ще им помогне да ги прочистите и да премахнете всякакви дразнители, но най-хубавото е, че сълзите съдържат лизозим. Това е антибактериален химикал, който помага на очите да се борят с инфекцията.

2. Плачът може да почисти носа ви

Нашите слъзни канали са свързани с вътрешността на носа ни. Ето защо носът ни тече, когато плачем. Но това е, от което печелим. Той отмива дразнителите и бактериите от носа ни, точно както прави с очите ни.


3. Помага на бебетата да дишат и спят

Първият плач на бебето след раждането е това, което помага за изчистването на излишната течност в устата, носа и белите дробове. Освен това помага на белите дробове да се адаптират към новия свят.

Плачът също помага на бебетата да заспиват по-добре през нощта. В проучване, при което бебетата са слагани в леглото с контролиран плач, е открито, че плачът увеличава продължителността на съня и всъщност намалява броя на събужданията им през нощта. Всъщност, дори година по-късно, плачът не влияе върху нивата на стрес при бебетата или не влияе отрицателно на връзката родител-дете.

4. Може да ви помогне да се възстановите емоционално

Плачът не се случва само когато се чувстваме тъжни. Някои хора дори плачат, когато са стресирани, уплашени или много щастливи. Изследователите смятат, че плачът по тези различни начини може да ни помогне да възстановим емоционалния си баланс. Когато плачем, защото сме изключително уплашени или щастливи, това е начин тялото да се възстанови от силна емоция.

Емоционалните сълзи са тези, които имат повече ползи за здравето. Въпреки че трябва да се проведат повече изследвания, за да се потвърди това, се смята, че те съдържат хормони на стреса и други токсини. Теоретизира се, че плачът изхвърля тези неща от телата ни.

5. Може да ви помогне да заспите по-бързо

Като цяло сме склонни да се чувстваме по-добре, след като сме поплакали добре, и има причина за това. Тъй като плачът освобождава тялото ни от хормони и токсини, той намалява нивата на стрес. Това ни помага да развием по-силна имунна система и намалява шансовете за напълняване.

Освен това, тъй като ще се чувстваме по-малко стресирани, кръвното ни налягане също може да намалее и да ни помогне да заспим по-бързо.

6. Плачът може да ви помогне да облекчите болката

Освен че плачът е самоуспокояващ, емоционалните сълзи помагат за освобождаването на ендорфини и окситоцин. Това са същите химикали, които карат хората да се чувстват добре, които могат да помогнат на човек да издържи емоционална и физическа болка. Ето защо проливането на няколко сълзи всъщност може да насърчи благосъстоянието и да намали болката.