Дори не подозирате, но постоянно правите тези грешки с косата си, когато се къпете

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Измиването и изсушаването на косата ви изглежда безпроблемно. Но всъщност има много грешки, които много от нас може да правят и които могат да нарушат здравето на косата ни. Може би вашата рутинна грижа за косата е просто измиване с шампоан от време на време. Или може би си мислите, че правите всичко както трябва, но косата ви все още не изглежда по най-добрия начин. Оказва се, че някои грешки в грижата за косата, които може да правите несъзнателно, могат да стоят между вас и косата на вашите мечти. Като например: 

1. Миете косата си по грешен начин

Измиването на косата ви, докато стоите изправени под душа, може да е удобно, но измиването й с шампоан с главата надолу всъщност може да има повече предимства. Ако имате дълга коса, измиването й с главата надолу ви улеснява при нанасянето на почистващи продукти върху скритите слоеве на косата ви. Ако имате чувствителна, склонна към акне кожа, изплакването на косата с главата надолу може да помогне за предотвратяване на пъпки, тъй като предпазва продуктите за грижа за косата и маслото от косата ви да попаднат върху врата и гърба ви и да раздразнят кожата ви.

2. Използвате сух шампоан само върху мръсна коса

Използването на сух шампоан е чудесен начин да освежите косата си, когато нямате време да вземете душ, но всъщност може да направи много повече от просто обезмазняване на кичурите. Ако имате фина коса, пръскането на малко сух шампоан в корените може да я направи да изглежда по-плътна. Но не прекалявайте, защото използването на сух шампоан твърде често може да доведе до натрупване на продукт върху скалпа ви и да причини сърбеж.

3. Използвате балсам за коса твърде често

Нанасянето на балсам за коса е важна стъпка в рутинната ви грижа за косата, тъй като защитава кутикулата на косата ви и прави кичурите ви по-гладки и по-лесни за разресване. Но когато става въпрос да го оставите върху косата си, по-малкото е повече. Нанасянето на балсам за коса твърде дълго може да повреди кичурите ви и да ги накара да изглеждат мазни. Оставянето на балсама върху косата ви за не повече от 3 минути е напълно достатъчно, за да извлечете всичките му предимства.


4. Използвате един и същи шампоан

Когато най-накрая откриете шампоана, който прави чудеса с косата ви, е изкушаващо да го използвате през цялото време. Но косата ви всъщност свиква с едни и същи продукти с течение на времето и в крайна сметка те просто спират да действат. Вместо да се запасявате с шампоан, който преди е правил косата ви да изглежда великолепна, инвестирайте в 2 или 3 различни шампоана и балсама и ги сменете в зависимост от времето, качеството на водата и начина, по който усещате косата си.

5. Прибирате косата си на кок, когато е мокра

Току-що сте излезли от душа, косата ви е мокра и прибирането й на опашка или кок изглежда като удобен начин да държите косата си далеч от лицето си. Но този на пръв поглед безвреден навик всъщност може да увреди кичурите ви и да ги накара да се накъсат. Тъй като косата е най-уязвима, когато е мокра, прекаленото натоварване може да я отслаби и да доведе до накъсване.

6. Не решите косата си преди да я измиете.

Всички сме запознати с досадното усещане за вързана мокра коса, която трудно се разресва. Но вместо да срешете косата си след измиване, направете го преди да скочите под душа. Това може да помогне за предотвратяване на образуването на възли и да запази кичурите ви незаплетени за по-дълго време.