Какво може да ядеш на 25, но на 40+ да спреш задължително

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Добрата фигура, красивата кожа, блестящата коса и здравите нокти зависят не само от това на кой козметик отивате, как се грижите за себе си у дома и дали спортувате. Важна роля в областта на красотата играе и правилното хранене. Балансираната диета ще ви помогне да станете по-силни, по-енергични и дори да забави процеса на стареене. Необходимо е само да го коригирате в зависимост от възрастта.

На първо място, заслужава да се отбележи, че с възрастта метаболитните процеси в организма се забавят, така че всяко хранене извън нормата коварно се отлага в кръста и да се отървете от излишното тегло става много по-трудно. Но това не означава, че ще трябва да забравите за красива и тънка фигура: достатъчно е да коригирате диетата си според възрастовия период.

Здравословното хранене през целия живот осигурява оптималното функциониране на всички органи и системи, предотвратява развитието на много заболявания. Точният състав на хранителните продукти обаче ще варира според възрастта, точно както се променят нашите приоритети, нагласи и страсти. Балансираната диета помага да се чувствате добре и да изглеждате млади, да се адаптирате към промените в тялото и да останете активни на всяка възраст.

1. Хранене от 25 до 30 години - Това е най-небрежната възраст по отношение на храненето. От 20 до 30 години животът ви е по-скоро като разразил се вихър: завършвате училище, получавате работа и започвате да изграждате кариера и семейство. През този период тялото ви е в състояние да издържи на най-високите нива на стрес и стрес и да се възстанови след тях възможно най-бързо. Основната задача на този период е да осигури на организма достатъчно правилна енергия от храни, богати на здравословни вещества: пълнозърнести храни, зеленчуци, плодове и постни източници на протеини. Пълнозърнестите продукти не само допринасят за правилното функциониране на храносмилането, повишават защитните сили на организма, но също така осигуряват витамини от група В, които превръщат калориите в енергия. Именно през този период хармонията може да се поддържа чрез редовна физическа активност, а нискокалоричните диети, в които младите момичета и момчета обичат да се включват, изобщо не могат да се използват, тъй като са най-опасни и вредни.

2. Хранене от 30 до 40 години - В периода 30-40 години безгрижната младост изостава, нивото на физическата активност значително намалява, а влиянието на ежедневния стрес и напрежение се увеличава. Най-вероятно сте разкъсани между работата и семейството. Възможно е да имате малки деца, на които трябва да обърнете много внимание - в първите години от живота си очевидно няма да имате време да се грижите за себе си. В резултат на това често закусвате или ядете след семейството. Но за да се поддържа добро здраве в тази суматоха от дни, в момента основният акцент в храненето трябва да се постави на пресни зеленчуци и плодове, богати на антиоксиданти, постно месо и карантии, които осигуряват желязо. Количеството консумиран протеин остава на същото ниво и съответства на 1 грам на килограм тегло.

3. Хранене след 40 години - В периода след 40 години, особено при жените, започват да настъпват хормонални промени и съответно е необходимо да се коригира диетата. Нивото на естроген в тази възраст започва да спада постоянно и ако не коригирате диетата, това неизменно ще се отрази на качеството на тялото (ще има проблемни зони, ще се увеличи теглото, мускулната тъкан ще започне да се заменя с мазнини). Основните източници на протеини през тези години ще бъдат постна риба и морски дарове, млечни и кисело-млечни продукти. Зелените зеленчуци трябва да станат неизменен спътник на всяко хранене, те са надежден доставчик на магнезий, необходим на всички етапи на синтеза на протеини и за поддържане на функционирането на нервната система и сърцето. Дозирана физическа активност, ограничаване на солта и елиминирането на бързите въглехидрати ще облекчи сърдечните проблеми, лошото настроение.

Основните правила за всяка една възраст включват висок прием на плодове и повече вода.