Ако заспивате трудно, тези съвети ще ви спасят - Ще спите като бебе

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Здравословният сън е жизненоважна част от здравата имунна функция, метаболизма, паметта, ученето и други функции. Освен това може да ви помогне да отслабнете и да укрепите сърцето си. Така че определено е едно нещо, на което трябва да обърнем внимание и да сме сигурни, че получаваме достатъчно от него.

Край на безсънните нощи. С тези прости трикове и съвети ще заспивате като къпано бебе всяка вечер: 

1. Опитайте военния метод

Ако искате да заспите в рамките на 2 минути, военният метод определено си струва. Ще са необходими малко упражнения, но резултатите ще си заслужават. Военният метод за сън е лесен за следване и с малко практика и повторения ще станете майстор. Ето какво трябва да направите:

Отпуснете цялото си лице и мускулите на устата.

Спуснете раменете и ръцете си, за да освободите напрежението.

Издишайте и отпуснете гърдите, краката, бедрата и прасците.


Изчистете ума си за 10 секунди, като си представите релаксираща сцена. Ако не работи, опитайте да повторите думите „не мислете“ за 10 секунди.

2. Използвайте въображението си

Според д-р Стив Орма, клиничен психолог по безсъние, сън и тревожност, използването на вашето въображение може да ви помогне да се отпуснете и да заспите. И всичко, което трябва да направите, е да си представите успокояващо и спокойно място, да се поставите в него и да съсредоточите ума си върху него. Не пестете и детайлите, представете си какво носите и как се чувствате. Правете го по 20 минути всеки ден или докато се почувствате достатъчно отпуснати, за да се приспите.

3. Опитайте прогресивна релаксация

Ако искате да заспите, можете да използвате техника, наречена прогресивна релаксация. И всичко, което трябва да направите, е да започнете да напрягате различни мускулни групи, преди да ги оставите да се отпуснат. Можете да започнете с лицето си и да стигнете до краката си. Правете това, докато бавно не заспите.

4. Опитайте метода 4-7-8

Дихателната техника 4-7-8 е разработена от д-р Андрю Уейл. Базира се на древна йогийска техника, наречена пранаяма, която помага на практикуващите да контролират дишането си и може да постави тялото в състояние на дълбока релаксация. Ето какво трябва да направите:

Издишайте напълно през устата.

Поемете дълбоко въздух през носа си за 4 секунди, задръжте го за 7 секунди и след това издишайте през устата за 8 секунди.

Повторете, ако е необходимо.

5. Опитайте медитация

Изследване, изучаващо 49 възрастни с безсъние и проблеми със съня, открива, че само след 6 седмици медитация тази група хора е имала по-малко симптоми на безсъние и по-малко умора през деня. Според изследователите медитацията подобрява здравето ни и се бори със стреса и безпокойството. Също така може да бъде от полза за нашата автономна нервна система, което прави по-малко вероятно да бъдем събудени по време на сън.

6. Обуйте чорапи

Поставянето на чорапи в леглото може да се почувства странно в началото, но ако изпитвате проблеми със заспиването, това може да се окаже решението. Изследванията показват, че когато краката ви са студени, кръвоносните ви съдове се свиват, което води до по-малко циркулиране на кръвта, изпращайки сигнали до мозъка ви да останете будни. Чифт хубави удобни чорапи може да поправи това и да каже на мозъка ви, че е време за сън.