Изследвания посочиха колко често е добре за здравето ни да пием кафе

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

През XVII век пиенето на кафе се наказвало със смърт. Тогава хората вярвали, че то води до умствени изменения. За щастие, в наши дни можем да пием толкова кафе, колкото поискаме. Доказано е, че веществата, които то съдържа, са от полза за здравето. Както всяко нещо не трябва да се прекалява, за да няма негативен ефект върху здравето ни. Все още има много дискусии за това колко чаши кафе на ден трябва да пием, за да се чувстваме добре.

Правилното количество кафе е полезно за сърцето

Група немски учени открива, че кофеинът стимулира работата на клетките в кръвоносните съдове. Изследователите вярват, че оптималното количество кафе, от което се нуждаем, за да поддържаме сърцето младо за по-дълъг период от време, е 4 чаши на ден.

Хората, които пият кафе, живеят по-дълго

През годините различни изследователи забелязват, че хората, които пият кафе редовно, е по-малко вероятно да бъдат засегнати от различни здравословни проблеми. Списъкът включва различни съдечни заболявания, инсулти, наранявания, респираторни заболявания, инфекции и диабет. В САЩ е проведено масово проучване сред 400 000 души. То установава, че хората, пиещи кафе ежедневно, са по-малко предразположени към смърт при различни обстоятелства, отколкото хората, които избягват кофеина.

Не прекалявайте с кафето

Въпреки полезните си свойства, внимавайте да не предозирате. Колко чаши кафе дневно са твърде много? Ако пиеш по 6 и повече пъти на ден от ободряващата напитка, везните започват да се накланят в неправилната посока. Твърде честото пиене на кафе може да доведе до някои здравословни усложнения. Според проведено проучване, то може да увеличи риска от сърдечни заболявания с до 22%.