Край на манипулациите: С тези трикове може да познаете кога някой ви лъже

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Колкото и да е тъжно да го признаем, лъжата е навсякъде около нас. Склонни сме да прощаваме на себе си, когато излъжем някого, но когато нас ни излъжат, обикновено не е много приятно. А как да познаеш, че някой лъже? Ще ти разкрием 4 сигурни признака, за които да внимаваш.

1. Хората, които лъжат избягват да споменават себе си

Когато някой се опитва да те излъже, изкривявайки истината, той е склонен да избягва да споменава себе си. Той ще се опита да говори или пише за другите, по-специално използвайки трето лице, поставяйки дистанция между себе си и лъжата.

2. Речта на лъжеца е отрицателна

Хората, които се опитват да те излъжат обикновено са негативни. Това се дължи на факта, че подсъзнателно изпитват вина за собствените си лъжи.

3. Обясненията, които дава лъжецът са колкото се може по-прости

Лъжците обикновено обясняват всичко с прости думи, защото мозъкът им отказва да мисли върху сложна лъжа. Преценката или оценката са сложни дейности, които са трудни за пресмятане.


4. Лъжецът използва объркваща формулировка

Въпреки простите обяснения, лъжците използват объркана и сложна структура на изреченията. Те вмъкват излишни думи и незначителни, но правдоподобно звучащи подробности. Това им помага да прикрият измамата.

Бонус: Очите не лъжат

Ако не можеш да разпознаеш нито един от поведенческите сигнали, които ти разкрихме, гледай очите. Лъжата ни изнервя, което води до ускорено сърцебиене и разширяване на зениците.