Учените: Псуването е полезно и помага за ...

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

В много случаи използваме псувните и ругатните като прост инструмент за изразяване на чувствата си, независимо дали те са положителни или отрицателни. Това обаче далеч не изчерпва предимствата на цветистия ни език. Научно доказано е, че псуването е полезно и можеш да се възползваш от него и неговите положителни аспекти.

1. То може да бъде признак за висок интелект

Според проведено изследване псуването може да бъде признак на интелегентност. Участниците в изследването трябвало да изброят всички английски думи, които започват с F, A или S, за които могат да се сетят в рамките на минути. След това им е дадена още една минута, за да се сетят за неприлични думи, които започват със същите три букви. Резултатите показват, че хората, които са се сетили за най-много думи в първата минута, се сещат и за най-много неприлични думи в следващата.

2. Може да бъде признак за прямота

В поредица от три проучвания, е установена положителна връзка между нецензурната лексика и прямотата. Те също така разкриват, че хората, които псуват, лъжат по-малко на междуличностно ниво и като цяло имат по-високи нива на почтеност.

3. Може да повиши прага ви на болка

Многобройни проучвания доказват, че псувните могат да повишат нашия праг на болка. Установено е, че хора, които трябва да задържат ръцете си в ледена вода, издържат по-дълго, ако използват нецензурен език. Друг експеримент, в който участниците се състезават с велосипеди, показва, че тези, които си служат с ругатни, имат повече сила.


4. Псувните имат пречистващ и успокояващ ефект

Изпозлването на псувни и ругатни ни помага да изразим широк спектър от емоции. Позволява ни да комуникираме с чувствата си бързо и ефективно. Научно доказано е, че нецензурният език действително има катарзисен ефект върху нас и нашата психика.

5. Може да ти помогне да изградиш по-силни връзки с колегите

Според проведено проучване псувните под формата на закачки спомагат за по-добра атмосфера на работното място. Установено е, че някои нецензурни думи се използват за изразяване на приятелско отношение и солидарност. Те могат да служат и като средство за отстраняване или облекчаване на усложнения, свързани с жалби или отказани молби.