Учените предупредиха, че не е добре да си оправяме леглото след сън - ето защо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Проучванията показват, че хората, които си оправят леглото сутрин, се чувстват по-щастливи и имат по-здравословен нощен сън. Понякога обаче дори и най-добрите навици могат да имат своите негативни последствия. Някои нови изследвания разкриват, защо да не си оправяш леглото сутрин и какви негативни последствия може да има за теб този иначе добър навик.

Понеже обичаме да поглеждаме на нещата от различен ъгъл, ще ти разкрием защо един иначе добър навик може да се окаже вреден и защо да не си оправяш леглото веднага след сън

Приемаш нежелани гости директно от възглавницата

Според едно проучване, отделянето на време да оправиш леглото си след сън не само успокоява съзнанието ти, но създава и уютен дом за акари. Не можеш да ги видиш без микроскоп и може би си мислиш, че леглото ти е чисто, но всъщност не е точно така.

Даваш нов дом на акари директно от одеалото

Акарите обичат тъмните, влажни пространства във възглавниците и матрака и се хранят с нашите мъртви кожни клетки. Когато оправяш леглото си сутрин непосредствено след сън, ти ги покриваш със завивката си, създавайки идеална среда за тяхното развитие. Вечер, когато си легнеш, тази миниатюрна армия, която се е умножила, започва да върши мръсната си работа. Сред неприятните ефекти от нейната дейност може да бъдат кожни раздразнения и дори акне.

Акарите се изхождат върху чаршафите ти 


Хранейки се с мъртвите кожни клетки, акарите оставят следи върху чаршафите ти. Да, те се изхождат точно там, където ти се отпускаш след дългия ден. Изпражненията на акарите предизвикват множество алергични реакции при хората. Може да доведат до дразнене в очите, кихане и дори астма.

Дори и мъртви, акарите са опасни

Както всяко същество на Земята, акарите в леглото ти също имат свой жизнен цикъл. Дори и мъртви обаче, отново може да вдишаш останките им, докато спиш. Учените твърдят, че това е потенциално опасно за хората, които са алергични и да предизвика влошаване на техните алергии.

Акарите не понасят слънчевата светлина

Ако оставиш леглото си непокрито сутрин, слънчевата светлина и движението на въздуха убиват акарите. Ето защо е толкова важно да не бързаш с оправянето на леглото, веднага след като станеш от него. Добре е да оставиш завивките да “дишат” няколко часа, вместо да покриеш с тях малките вредители и да им осигуриш благоприятна среда за развитие.

Не използвай препарати против насекоми при борбата с акарите

Дерматолозите не ни съветват да използваме препарати против насекоми, ако искаме да се преборим с нежеланите гости в леглото. По-добре е редовно да почистваш леглото си и да проветряваш завивките. Разбира се, няма да можеш да премахнеш всички акари, но намаляването на техния брой помага да се предпазиш от алергии.