Тялото ни дава много знаци относно нашето здраве

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Нашето тяло е много сложна система, в която всичко е свързано по някакъв начин. И затова, когато нещо не върви както трябва, изпраща съобщения до други части на тялото като предупредителен знак. В нашата сила и знание е да можем да разпознаем тези знаци и да се уверим, че поправяме това, което трябва да се поправи.

Ето как да разпознавате възможни основни здравословни проблеми чрез тези много прости начини.

1. Ниска еластичност на косата

Начинът, по който можете да проверите дали имате ниска плътност на косата, е като пуснете един кичур от вашата измита и суха коса в чаша вода. Ако нишката потъне до дъното на чашата, вашата порьозност е много висока. Това означава, че косата ви абсорбира всеки продукт, който използвате много бързо и изсъхва на въздух за миг. Въпреки това, обикновено се усеща много сухо и има тенденция да се накъдря.

За да третирате висока прътност, трябва да намерите възможно най-добрите продукти. Трябва да търсите продукти, които имат „по-тежки“ съставки, като масла и масла. Можете също да добавите дълбоко кондициониращо лечение към седмичната си рутина.

2. Хоризонтални линии на врата

Жените след менопауза произвеждат по-малко естроген, отколкото тялото им се нуждае, за да поддържа здравината на костите. А дълбоките бръчки по шията са тревожен знак, че костите стават по-крехки и по-малко плътни. Това означава, че опасността от счупване на костите е много по-висока. Добавките с калций и витамин D може да са много добра идея за избягване на остеопороза.


Тези бръчки също може да ви подсказват, че трябва да проверите работата на щитовидната си жлеза. Ако състоянието продължава да се влошава и не се лекува, то може да започне да се показва на врата ви, наред с други области. Трябва да търсите не само бръчки, но и лющеща се кожа.

3. Афти по устата и езика

Най-честите причини за появата на язви са тютюнопушене, алергии, случайно прехапване на езика и възпаление. Въпреки това, ако нищо от горното не се отнася за вас, може да имате дефицит на витамин B12, желязо или фолат. Тези недостатъци не се развиват за една нощ, а прогресивно се развиват за продължителен период от време.

Някои други предупредителни признаци може да са умора, замаяност, неправилен сърдечен ритъм и мускулна слабост. Ако изпитате всичко това, ще трябва да направите някои драстични промени в диетата си и да започнете да приемате необходимите добавки.

4. Белещи се нокти и кожички и бели петна по ноктите

Най-честите причини за белене на ноктите и кожичките са недостигът на желязо и дехидратацията. Ако дефицитът на желязо не се лекува навреме, това може да доведе до анемия, която също може да доведе до множество здравословни проблеми, като болка в гърдите. Други причини за лошите ви нокти могат да бъдат недостатъчната ви функция на щитовидната жлеза, белодробно заболяване или дори бъбречно заболяване. Най-добрият начин да третирате ноктите си у дома е като ядете богата на желязо диета и поддържате ноктите си овлажнени.

Сега, ако започнете да забелязвате бели петна по ноктите си, има 4 възможни причини: алергии, гъбична инфекция, нараняване или минерален дефицит. Трябва да обърнете по-голямо внимание на последното, тъй като ще трябва да се третира с повишено внимание. Цинкът и калцият са най-честите виновници за този дефицит и първото нещо, което трябва да направите, е кръвният тест.

5. Напукани пети

Напуканите пети могат да бъдат причинени от суха кожа, студено време или ако стоите много часове всеки ден. Въпреки това, те могат да бъдат индикатори за по-сериозни проблеми, като екзема, хипотиреоидизъм и диабет. Можете да третирате петите си, като ги накиснете в сапунена вода за 20 минути и ги изтъркате с пемза. След това ще трябва да нанесете силен овлажнител, който включва млечна киселина, масло от жожоба или масло от ший.

Ще трябва да посетите лекар, ако домашните ви лечения изобщо не подобряват петите ви. Има много лечения, които вашият ортопед може да направи или предпише, като например много по-силен овлажнител. Това, което можете да правите всеки ден, е да проверявате петите си, да ги миете старателно и да носите поддържащи обувки.

6. Зачервяване около носа, бузите и челото

Розацеята е причина №1 за зачервяване около тези области и засяга около 14 милиона души само в САЩ. Хората над 30 години и със светла кожа са по-склонни да я развият, тъй като розацеята рядко засяга децата. Някои от най-честите признаци са зачервяване, упорито зачервяване, подутини и пъпки и видими кръвоносни съдове. Други по-рядко срещани признаци включват дразнене на очите, удебеляване на кожата и подуване.