Ползите от ранното ставане са безброй - някои от тях са свързани с подмладяване

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ричард Брансън, известният милиардер и основател на Virgin Group, е известен с това, че става рано всяка сутрин, преди всички останали да са се събудили. Много успешни хора също се придържат към тази рутина. Науката казва, че ранното ставане може да има много положителни ефекти не само върху продуктивността ти, но и върхо цялостното ти физическо и емоционално състояние. Ние ще ти разкрием 9 основни причини защо е полезно да ставаш рано.

1. Имаш достатъчно време, за да се разсъниш напълно

Дори и да си вземеш студен душ и да изпиеш пълна чаша с кафе след като се събудиш, пак не можеш да се разсъниш напълно, без значение колко освежаващо ти е подействал този ритуал. Става въпрос за нещо наречено “инерция на съня“, която продължава между 2 и 4 часа след събуждането. През това време вниманието, паметта и реакциите не са достатъчно адекватни – те имат нужда от достатъчно време, за да се ускорят.

2. Ще имаш по-добро качество на съня

Учените установяват, че хората, които се събуждат рано, имат по-качествен сън от тези, които не го правят. Оставайки до по-късно в леглото, е по-вероятно да получиш смущения в пълноценния нощен сън. 

3. Ще се събуждате по-лесно и бързо

По-добре е да си изградиш навик да ставаш при първото прозвъняване на будилника, вместо да го изключваш отново и отново. 5 минути повече не удължават съня ти, а само нарушават неговия цикъл. В крайна сметка това отлагане няма да те освежи и след като станеш от леглото, ще продължиш да чувстваш сънливост през целия ден.


4. Ще влезеш в по-добра физическа форма

Навикът да изключваш будилника и да оставаш в леглото нарушава цикъла ти на сън и влияе върху метаболизма, което може да доведе до затлъстяване. Ето една добра мотивация – вместо да се излежаваш в леглото, отдели това време, за да влезеш във форма!

5. Ще отлагаш по-малко неща

Научни изследвания доказват, че повечето хора, които обичат да отлагат нещата за по-късно, обикновено вършат работата си вечер. Тези, които се събуждат по-рано, прекарват нощите в ползотворен сън и вършат важните неща в сутрешните часове. Ако се научиш да ставаш рано, ще можеш да отметнеш много задължения още преди обяд.