Забравете за зъболекарите: Ето как да избелите зъбите си у дома

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Повечето от нас мечтаят да имат идеално бяла холивудска усмивка, а посещаването на зъболекаря определено е най-бързият начин да избелите зъбите си. 

Разбрахме, че има много достъпни начини да избелите зъбите си, включително яденето на шоколад. Ето 6 лесни начина за избелване у дома:

1. Вземете парче черен шоколад

Любителите на шоколада може да намерят това за изненадващо, защото усмивката ви лесно може да стане кафеникава, след като се поглезите с любимата си сладка закуска. Но яденето на черен шоколад от време на време всъщност може да ви помогне да запазите зъбите си бели. Той е богат на полифеноли, естествени химикали, които се борят с бактериите в устната кухина, а проучванията са установили, че черният шоколад може да е по-добър в борбата с кариеса от флуорида.

2. Стойте далеч от лед

Дъвченето на лед определено може да ви помогне да се почувствате освежени, но ако искате зъбите ви да останат бели за по-дълго време, може да се откажете от този навик. Когато дъвчете кубчета лед, това отслабва емайла ви, което прави зъбите ви по-чувствителни и податливи на оцветяване. Навикът да дъвчете лед може също да увреди вашите съществуващи пломби и фасети, което ще накара усмивката ви да изглежда по-малко привлекателна.

3. Пропуснете пиърсинга на езика


Пиърсингът на езика е забавно нещо, което можете да скриете, когато пожелаете, но триенето на метала по зъбите ви може лесно да повреди перлено белите ви. И ако случайно го захапете, твърдият метал може да надраска или дори да счупи зъбите ви.

4. Сдъвчете малко ядки

Ядките са питателна, напълно здравословна закуска, която винаги можете да имате под ръка, за да укротите глада си. Те предлагат много ползи за здравето и дъвченето им може да помогне за премахване на плаката, поддържайки зъбите ви естествено бели. Наличието на шепа бадеми, бразилски орехи или кашу дори помага в борбата с бактериите, които причиняват кариес.

5. Изберете правилната четка за зъби

Ако миете зъбите си енергично с четка за зъби с твърд косъм с надеждата да ги направите да изглеждат по-бели, всъщност може да причините доста сериозни щети. Твърде силното миене води до износване на емайла, което прави зъбите ви по-уязвими към оцветяване. Зъболекарите препоръчват да миете зъбите внимателно, като използвате мека четка за зъби и я движите с кръгообразни движения по зъбите си.

6. Насладете се на сушени плодове в умерени количества

Сушените плодове може да изглеждат като перфектна алтернатива на сладкиши и бонбони, но всъщност съдържат силно концентрирана захар и поради гуместоподобната си текстура могат лесно да полепнат по зъбите ви и да ги увредят. Вместо да ядете стафиди и сушен ананас, изберете пресни, некисели плодове, които са безопасни за вашите зъби.