Психолог обяснява защо е по-добре да спрете да целувате децата си по устните

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Преди време Виктория Бекъм публикува снимка, на която целува дъщеря си Харпър по устните и й пожелава щастлив рожден ден. Това предизвика бурна дискусия в коментарите дали е приемливо или не. Лекарите казват, че децата трябва да се чувстват обичани и сигурни в семейната среда. Но целуването по устните не е най-добрата идея за изразяване на родителската любов. Ето защо.

Това може да измести разбирането на детето за личните граници

Устните са личните граници на детското тяло, както обяснява психологът Шарлот Резник. Когато целувате дете по устните, им показвате, че границата на тялото им е отворена и че някой може да навлезе на тяхна територия без проблем.

Това включва също принудително хранене и агресивно гъделичкане. По този начин, инвазивните родители могат да увеличат риска детето им да развие „синдром на жертвата“ с невъзможността да каже „не“ и да управлява собствените си лични граници.

 

Още: Какво може да ядеш на 25, но да спреш задължително на 45 +

 


В устата има много бактерии

Лекарите и особено зъболекарите предупреждават, че в устата ни има огромен брой микроби, които може да не заразят възрастните, но могат да се предадат на децата и да им навредят значително. И тъй като детето има по-слаба имунна система, уточнява Шарлот Резник, някои опасни инфекции могат да влязат в тялото им чрез слюнка.

Детето може да започне да целува други хора по устните като израз на съчувствие

Детето може да започне да се държи по същия начин, по който сте ги учили вкъщи, но извън семейния кръг - целувайки други деца или възрастни по устните като начин да изразят съчувствие. Психологът изтъква, че дори и да е бил невинен жест от страна на родителите, децата научават нещата чрез мимикрия. Така че те могат да се опитат да повторят същия жест с другите, без да осъзнават интимното му значение. Ето защо се препоръчва да целувате детето само по бузите или по челото.

 

Ново: Защо е по-добре да чистиш рядко - 12 причини