Защо е по-добре да чистиш рядко? 12 причини

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/ Guliver

94% от хората по света смятат, че е много важно да поддържате чистотата в дома си, сочи статистиката. Няколко часа се отделят за почистване седмично. Но се оказва, че можете да се отървете от част от тази досадна работа.

Вредно е да се гладят някои неща

Гладенето на чаршафи и калъфки за възглавници е доста уморително занимание и учените твърдят, че не е необходимо да губите времето и енергията си за него. Гладенето променя структурата на кърпата. Измиването разхлабва влакната и налягането на желязото ги компресира при високи температури. В резултат на това човек не спи добре на спално бельо.

Запалените фенове на реда също са склонни да гладят кърпи. Можете също така да зачеркнете тази работа от списъка си. Ако искате да убиете бактерии, по-добре е просто да измиете кърпите си при високи температури. Не забравяйте да стоите далеч от омекотителя за тъкани - кърпите са склонни да абсорбират по-лошо водата след измиване с нея.

Все още има много дебати за това дали има нужда от гладене на бебешки дрехи при високи температури. Както привържениците, така и противниците имат свои аргументи. Парата е в състояние да убие бактериите, но бебето не се нуждае от прекомерна стерилност. Човек може да глади дрехи на бебета през първите няколко месеца след раждането им, но това не е необходимо за по-големите деца.

Прекалено щателното почистване може да бъде опасно за вашето здраве

Опитвайки се да почистите къщата си и да я направите искряща, не само губите енергията си, но и вредите на здравето на хората, живеещи в нея, особено на децата. Определен брой микроорганизми са необходими за формирането на имунитета. Откакто се появиха домакински почистващи препарати в живота ни, алергиите са се увеличили.


Не е необходимо да използвате почистващ препарат навсякъде. Проверете дали почистващият препарат, който ще използвате, съдържа триклозан. В някои страни е забранено, защото съществува риск от поява на хормонални нарушения и алергии.

Много хора са свикнали да мислят, че тоалетната е най-мръсното място в къщата. Всъщност това не е вярно - достатъчно е да го миете с дезинфектант само веднъж седмично. По-добре е да отделите време за бърсане на  дръжките на кухненските си кранове: те имат 44 пъти повече микроби.

Ако постоянно миете апартамента и съдовете, може да получите контактен дерматит. Това дразнене на кожата е реакция на вода и химически елементи, които съдържат различни почистващи препарати.

 

Още: Защо родителите в Индия не наказват децата си?

 

Правете по-малко неща, които изискват сериозни физически натоварвания

Неудобните пози, които правите, докато се опитвате да почиствате трудно достъпни места, са рисков фактор за тези, които имат проблеми с кръвното налягане. Това се отнася особено за домакинските дела, при които кръвта се влива в главата.

Миете ли пода с ръце, докато пълзите по коленете? Откажете се от този лош навик. Това може да доведе до проблеми със ставите.

Тези, които имат проблеми със зрението, трябва да обмислят да се откажат и от измиването на пода с ръце. Лекарите не препоръчват на тези, които имат късогледство, да правят неща, където трябва да се навеждат. В противен случай те биха могли да се окажат със сериозни последици като отлепване на ретината.

Споделете задълженията

Ако живеете с партньор, споделете своите домакински задължения с тях без никакво колебание. Изследванията показват, че мъжете все още се занимават с по-малко домакински задължения от жените. В същото време споделянето на задълженията влияе на семейния живот по положителен начин. Не бива да правите повече от 60% от задачите.

Вредно е да се комбинират кариерни и битови задължения

Бонус: Разходете се през есенните листа, вместо да почиствате вашата къща на село.

Ако сте планирали да почистите вашата къща на село през най-близкия уикенд, елиминирайте идеята да натъпчете есенните листа далеч от двора си. През последните години се говори много за полезността и положителните екологични аспекти на поддържането на листата на земята. Чрез гниене те правят почвата по-плодородна. Освен това, дебел слой листа защитава някои растения и полезни насекоми през студеното време.

Източник: Bright Side

 

Ново: Какво става в тялото, ако ядете по 2 яйца на ден?