Учени: Жените, които говорят повече, живеят по-дълго

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Някога правили ли са ви забележка, че говорите много? Признайте си, казвали ли са ви откровено да млъкнете? Сега съвсем спокойно може да извадите едно научно изследване от ръкава и да го плеснете на масата, защото се оказва, че с говорене се грижите за здравето и продължителността на живота си, така че следва да ви оставят на мира.

Група учени от медицинския колеж Алберт Айнщайн и университета Йешива в САЩ са направили изследване върху броя думи, които изговаряме на ден, и как това влияе на продължителността на живота ни. Те установили, че общителните, приказливи хора, които демонстрират по-толерантно, позитивно и оптимистично поведение и идеи, имат по-добро здраве, което увеличава живота им, предава Bright Side.

Проучването е ръководено от д-р Нир Барзилай и включва 250 души между 95 и 100-годишна възраст, а фокусът му е върху връзката между характер и гени. Анализът на индивидуалностите показал някои забавни резултати: хората, които се определят като по-позитивни, обичали да говорят повечко.

 

Още: Кафето - в кои часове е най-добре да се пие?

 

До подобен извод стига и испанският психиатър Луис Рохас Маркос, който обяснява в книгата си „Ние сме това, което казваме“ (We Are What We Speak), че хората, използващи повече от 15 000 думи на ден, живеят по-дълго в сравнение с тези, които говорят по-малко. Според него приказливците прекарват дните си, чувствайки се удовлетворени, което ги прави по-здрави и съответно увеличава живота им.


Неговите открития подкрепят изследванията, които обясняват защо жените живеят по-дълго от мъжете, като се има предвид, че обикновено жените са тези, които говорят повече заради високите нива на протеина FOXP2, по-известен като „протеин на езика“. Учените смятат, че по-високият FOXP2 кара жените да изговарят средно по 20 000 думи на ден, докато мъжете се задоволяват с около 7000. На тези 13 000 разлика си заслужава да обърнем внимание.

 

Ново: Никога не убивайте тези 9 насекоми!