ДА! на науката в петък вечер

icon
Sofialive.bg

И тази година България ще се разпише в инициативата Европейска нощ на учените, и то с пъстра програма в цели шест университетски града - София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. В нощта на 25 септември (петък) по традиция многобройни културни локации из Старият континент ще отворят вратите си за всеки, желаещ да се докосне до света на науката.

В столицата основната научна сцена ще бъде в Национална галерия Квадрат 500, а останалите събития търси в централната сграда на БАН, Кирило-Методиевски научен център към БАН, Национално музикално училище "Любомир Пипков", Нов български университет и Vivacom Art Hall.

Акценти
Организаторите обръщат специално внимание на следните любопитни неща:

Земя 1.0 и Земя 2.0, презентации (19:30 и 21:00) - докторът по археология Тодор Чобанов ще ти разкаже за археологическите тайни на София, а астрофизикът и главен редактор на списание ВВС Знание д-р Владимир Божилов ще ти разкрие космическото бъдеще на човечеството.

Европейска нощ на учените image

Безжично електричество - трансформатор на Тесла, демонстрация (20:00) - ще видиш специално създаден от химика Христо Колев резонансен повишаващ трансформатор, способен да създаде напрежение от милиони волта.

Експерименти и демонстрации, някои от които на следните теми:
Светлината в животинския свят - ще научиш наистина ли в рибата има фосфор и защо светулките и охлювите светят;
Светлините от полюс до полюс - ще разбереш какво точно е Северното сияние, какво ново са открили българските полярници и как точно на Антарктида разстоянията се измерват със... светлина;
Зрение и оптометрия - ще научиш за какво ни служат двете очи, как гледаме 3D кино и още, както и ще разгледаш изобретения, които помагат на хора с крайно увредено зрение да се ориентират в пространството.
Химия на светлината - ще срещнеш едни от най-големите имена в света на химията;
Дистанционни геоложки изследвания - ще се запознаеш с георадарния (GPRS) метод, както и как се прилага в изучаването и опазването на околната среда. А докато учиш активно, може и да получиш подарък!


Европейска нощ на учените image

Изложби и прожекции
Репродукция на портрета на Петър Берон
Чешки умове - документален филм за международния принос на чешките учени
Директно излъчване на конкурса Hall of FameLab от Природонаучния музей в Лондон
Светлината през детските очи

Освен всичко това и още много, очаквай и вълнуващо светлинно шоу от Корпуса за бързо гърмене към Софийския университет.

Подробна информация и цялата програма ще откриеш на www.britishcouncil.bg