Как да изберем качествена храна за кучета?

icon
Sofialive.bg
Източник: unsplash.com

Какво ядат кучетата?

За разлика от котките, които питаят особена слабост към всичко месно и подвижно, кучетата не са строго месоядни. Те винаги ще предпочетат мръвката пред всичко останало, но като цяло месото не представлява напълно незаменима част от менюто им. Те могат да ядат храни, богати на фибри, витамини и минерали, каквито са зърнените култури, плодовете и зеленчуците. В кучешките храни те са често са наричани с пренебрежителни имена като „филъри“, но именно те са онези съставки, които правят храната за кучета пълноценна и полезна.

Какво яде вашето куче?

Кучетата, подобно на хората, имат различен характер и навици, както и разнообразни нужди от хранителни вещества. Важно е да знаете приблизителната възраст на домашния си любимец, тъй като палето има нужда от един вид храна, докато възрастното куче – от съвсем друга. Породата и теглото също играят решаваща роля – ако кучето е с малка челюст, не бива да взимате гранула за голямо куче, дори това да ви се струва по-изгодно и да смятате да трошите гранули на всяко хранене. От друга страна, големите кучета имат най-често проблеми със ставите и мускулите, затова са им необходими определени хранителни вечества, съчетани с повече движение. От своя страна, малките породи често са с по-бърз метаболизъм и изискват различни пропорции на хранителните вещества от по-едрите си събратя.

Как да четете етикета?

„Пилешко, свинско или говеждо“ са обичайните надписи на храната за кучета. Качествените продукти лесно могат да се отсеят от останалите по съставките. Първата подред е с най-високо процентно съдържание. Ако на опаковката пише само „свинско“, то това означава, че месото представлява поне 70% от месото. Ако обаче е именувано богата на свинско, деликатес със свинско, то свинското би следвало да представлява само 10 до 25%. За кучешки храни с надпис „със свинско месо“, съдържанието е на свинско е мин. 4%. Това не означава, че общо месото в състава е 4%, конкретния вид е 4% от общото съдържание на месо. Имайте предвид, че ако става въпрос за „свежо месо“, то мястото му в подредбата на състава е относителна, тъй като след приготвяне водата от него се отделя и останалото количество е доста по-малко. Ако говорим за предварително дехидратирано месо, то такава промяна не се наблюдава. Свежото месо придава по-добри вкусови качества на храната, но дехидратираното такова набавя по-концрентрирана хранителна стойност.

Кучешка диета


Най-добрите кучешки храни са онези, които се съобразяват с цялостното здравословно състояние на Вашия любимец. Те подобряват лъскавината на козината и здравето на кожата и в никакъв случай не позволяват на кучето ви да гладува. Балансираните храни съдържат необходимото количество от всички полезни хранителни вещества – протеини, мазнини, фибри и витамини и минерали. Посъветвайте се с Вашия ветеринарен лекар върху кои видове храни да наблегнете и кои – да избягвате. Балансираната кучешка храна се сервира в точно определено време и количество. Следете теглото на кучето, за да коригирате диетата му навреме.

Качествена суха храна

Това е най-разпространеният вид храна за домашни любимци като цяло. Сухата храна трябва да е хрупкава и свежа, т.е. да не се овлажни. Иначе съхранението ѝ не изисква охлаждане, тъй като съдържа само до 10% вода. Сухата храна се приготвя от зърнени храни и месо. Методът им на преработка унищожава токсините и стерилизира храната, като запазва хранителния и профил. Висококачествената суха храна съдържа съставки, необходими за всеки етап от живота на домашния Ви любимец.

Ако искате да задоволите всеки един каприз на Вашия домашен любимец, то може да разгледате - кaчествена храна за кучета от Petfood.bg

Пауч и консерви

Въпреки че е малко по-скъпа, тя е много по-вкусна и помага за стимулиране апетита на кучетата, особено на по-придирчивите. Паучът и консервите съдържат много по-голямо количество прясно месо и по-малко растителни съставки, но за сметка на влажност до 80%. Ако кучето ви е голямо, можете да ги смесвате с гранула.

Когато кучето отказва храна

Като изключим възможността, че кучето ви може да боледува, то обичайно отказва храна, защото иска нещо друго или нещо по-вкусно. Ако сте минали през всички стъпки досега и сте сигурни, че сте открили най-качествената кучешка храна, вероятно изпитвате силно разочарование, че кучето ви не споделя вашата радост. Напротив – то ви подтиква да се впуснете в ново търсене. Не бързайте да купувате нова храна. Много е възможно кучето да очаква порцията да му бъде поднесена по определен начин. Сменете купичката, сменете мястото, смесете храната с друга или я затоплете. Когато храната е топла, тя е по-ароматна и по-вкусна за домашния любимец. Често може да се наложи да изчакате дори до 2-3 дни, за да огладнее и да започне да се храни. Голяма грешка е честото даване на храна от трапезата на стопаните. Домашната храна може да намали апетита към специализираната кучешка храна.