Каква е възрастовата граница при жените за асистираната репродукция?

icon
Sofialive.bg
Източник: elements.envato.com

Промените в последните десетилетия предоставиха много възможности на жените в професионален план, което ги постави пред дилема. На деца ли да отдадат младостта си или на кариера? Обикновено децата се изместват за по-късен етап и днес средната възраст за първо дете в гр. София е около и над 30 години. Допреди 30 години тя е била около 26. 

Макар и жените, които са отложили майчинството, да са по-стабилни професионално, зачеването е по-трудно, отколкото в по-млада възраст. Тогава се налага помощ от специалисти по асистирана репродукция. Но има ли възрастова граница бременността, постигната чрез такъв тип процедури? Продължете да четете, за да разберете.

Защо понякога са нужни инвитро процедури?

Отрицателният ефект от възрастта на жената върху нейната плодовитост е добре известен. Най-фертилната възраст според специалистите е между 20 и 30 години, като плодовитостта започва да намалява на 35.

След 40-годишна възраст шансовете за естествено зачеване са изключително ниски. Ако желаете обаче да създадете семейство, най-важното е да се спрете на инвитро клиника в София, която може да ви предложи техники за асистирана репродукция. Те ще са съобразени с вашите възраст и здравословно състояние.

Това са видовете асистирани репродуктивни технологии:

●      Инвитро оплождане;

●      Контролирана овариална стимулация;


●      Вътрематочна инсеминация;

●      Преимплантационна генетична диагностика/скрининг;

●      Интрацитоплазмено инжектиране на единични сперматозоиди.

В България максималната възраст, за която държавата отпуска финансиране е 43 години. Причината е, че реализираните бременности след 40-годишна възраст са само 5%, а над 43 - около 0%.

Рисковете от бременност над 40 години

Бременността след 40 години носи повишен риск от прееклампсия, гестационен диабет, спонтанен аборт, преждевременно раждане и усложнения при самото раждане. Освен трудностите по време на бременността, трябва да се предвиди и бъдещото благосъстояние на новороденото.

Също така, не трябва да забравяме, че след 30-годишна възраст жените изпитват спад в енергийните си нива. Тогава отглеждането на дете може да бъде изключително изтощително.

Причините за това е възможно да бъдат следните:

●      Начин на живот;

●      Промени в метаболизма;

●      Хормонални промени;

●      Стрес и др.

Рисковете от инвитро оплождане над 40 години

Изборът да се подложите на инвитро оплождане (IVF) след 40-годишна възраст трябва да бъде добре премислен и да сте запознати с рисковете. Така ще можете да се справите с потенциалните усложнения навреме, особено ако се доверите на опитни специалисти.

Основните рискове са следните:

●      Нарушена чернодробна функция - това важи за жените, които приемат по-силни хормонални лекарства. Възможно е и развитието на HELLP, причинено от високо кръвно налягане. Усложнението се характеризира с намален брой тромбоцити и разрушаване на еритроцитите. Чернодробните ензими също повишават стойностите си. В такива случаи се прекъсва бременността.

●      Следродилна кардиомиопатия - при нея се уврежда миокарда. Симптомите са слабост, остра болка в сърцето, астматични пристъпи и подуване на долните крайници. Това се случва, защото от хормоналната терапия се повишава естрогена, което води до нарушен протеинов метаболизъм и мускулна слабост.

●      Проблеми с щитовидната жлеза - появяват се поради хиперстимулацията и узряването на голям брой яйцеклетки. Симптомите са непоносимост към светлина и интензивна топлина, силно сълзене от очите, загуба на тегло, мускулни спазми, безсъние, тахикардия, промяна в настроенията и силна умора.

●      Рак на гърдата и яйчниците - изключителна рядкост е развитието на онкологично заболяване. То може да се появи до около три години след IVF. Причините обикновено се търсят в стимулирането на овулацията, което води до образуването на голям брой яйцеклетки и повишаването на нивата на естроген в кръвта.