Какво представлява изграждането на септична яма и къде е приложимо?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Липсата на канализация в не малко населени места създава доста сериозни проблеми на стопаните на имоти. Ограничаването на елементарни битови дейности като например използването на автоматични перални е сред онези причини, поради които се търси решение за отвеждането на отпадните води до места, които са безопасни и не крият риск от екологично замърсяване. Идеята за изграждане на септична яма се оказва ефективен вариант, тъй като по този начин се осигурява ефективна употреба на санитарните и хигиенни зони, при които отпадъчните води се събират в специално съоръжение.  Какво представлява самия процес на изграждане и защо да се доверите на специалисти за такъв тип услуги предстои да споделим.

Същност на съоръжението

Способите за изхвърлянето на отпадните извън жилищата се извършва по няколко начина. Най-сигурният е този, който свързва имота с канализационните линии на съответната инфраструктура на населеното място. Тук потребителите разчитат на централна ВиК система, благодарение на която отпадните и канални води се отвеждат до пречиствателните станции и там биват обработвани за последващо използване.

Друг способ е изграждането на септична яма. Метода се прилага за имоти, които са  отдалечени от големите населени места където има изградена централна канализация. За да могат стопаните на имота да прилагат нормално битовите си занимания и ангажименти то е очевидно, че се налага да използват ефективен способ за отвеждане и съхраняване на отпадните води. И ако преди десетилетия са били едно съвсем примитивно решение то днес те представляват модерно съоръжение, благодарение на които можете да разчитате на сигурен, надежден и благоприятен начин за оборудване на имота.

Подходящи са за:

-        Вили;

-        Селски къщи;

-        Извънградски постройки и сгради;


-        Туристически селища;

-        Всяко друго място, където няма връзка с централна канализационна система.

Изхвърлянето на отпадъчните и канални води в такива приспособления е практичен вариант, който позволява нормалното извършване на различни битови дейности без да се притеснявате, че нечистотиите могат да проникнат в почвата и да предизвикат еко катастрофа. Да, не са най-предпочитаните предвид грижите, които следва да полагате за тях, но пък са някакво решение, което улеснява ежедневието ви.

Принципи на изграждане и действие на септичната яма

Механизма на работа на септичната яма се изразява в това, че става въпрос за такова съоръжение, в което се събират отпадни води. Най-общо всички канални замърсявания се стичат в ямата за складиране. Споменаваме складиране, тъй като все пак става въпрос за съоръжение с някакъв капацитет. Реално това идва да покаже, че през определен интервал от време следва да се извърши изпразване на септичната яма с цел да не се стигне до преливане, можете да видите още информация в тяхната секция полезно.

Предлагат се два варианта за изграждане на септични ями. Едните работят на елементарен принцип. При тях се извършват изкопни дейности в размер на контейнера, който ще се инсталира в земното легло и с помощна на специален отвор се извършва изпразване с помощта на помпа цистерна. Това е по-нерентабилния начин, тъй като в зависимост от интензитета на натовареност и вместимостта на контейнера в септичната яма се налага използването на услуги за почистване.

Вторият вариант септични ями са с така наречените пречиствателни станции. Те работят на елементарен принцип, тъй като се използват специални препарати, подпомагащи филтрирането на отпадните води и отвеждането им в почвата. Като цяло изграждането на се разглежда като:

-        Ефективен метод за изграждане на канализационна система на имота;

-        Удобни решения в случай, че не разполагате с друг вариант;

-        Сравнително евтин начин за осигуряването на отвеждане на каналните води.

Защо да наемете професионалисти?

Дори да изглежда елементарно изграждането на септична яма то не е за пренебрегване на кого ще се доверите за услугата. Характерно за този тип съоръжения е да се вземат предвид:

-        Наклон на каналните тръби;

-        Дълбочина на монтиране на контейнера за съхранение;

-        Начин на почистване;

-        Укрепване на земните маси;

-        Изграждане на бетонови конструкции и други.

Съобразно разполагаемия бюджет за такъв тип съоръжения имайте предвид, че професионалните екипи ще ви предоставят не само най-добрата цена, но и отлично качество за да можете да използвате съоръжението оптимално дълго във времето.