Малките бижута

icon
Sofialive.bg

Чували сте труднопреводимата фраза "less is more", нали? Освен че може да бъде отнесена към почти всичко в живота, тя доста често е абсолютно вярна. Особено, когато става дума за местата, в които обичаме да се храним. Някои хора обичат шумните халета, в които въздухът трепери от десетки разговори и шума на стотици прибори, но ние бихме предпочели в хладната есен да се скрием някъде, където има малко маси, отпускаща атмосфера и уют в изобилие. Такова е отношението ни и към менюто - ако си попаднал на място, което предлага петдесет различни ястия, трябва да си наясно, че едва ли всичко се прави веднага, на момента, без заготовки. Ако обаче селекцията включва десетина, ще си съвсем наясно какво поръчваш и какво ще получиш. Следва нашата малка гастроном-бижутерска селекция, която ще направи обяда и вечерята ти още по-добри.

33_g1_910_01

33 Gastronauts
Обожаваме улица Професор Асен Златаров и особено участъка между Оборище и Янко Сакъзов. Заради спокойствието, есенните дървета, извисяващата се католическа църква... и Гастронавтите, разбира се. Освен че е едно от най-добрите места за обяд в центъра, повечето ястия представляват интересни съчетания, които не можеш да откриеш на друго място в София. Веднага насочваме вниманието ти към телешкото с пак чой и джинджифил и артишока с див ориз, лешници, сушен домат, грах и кайсии в куркума и лимон. Няма да подминем и зеления фалафел с кориандър, тиквички, тахини сос и салата от краставици и едамаме, а за любителите на морските удоволствия има чудесен стек от риба тон с уакаме и рак с мека черупка със зеленчукова салца и сладък картоф. Гастрономическото ти приключение ще бъде приятно акомпанирано от чаша качествено вино, която ще избереш от съвсем наскоро обновената винена листа. Вече е твърде хладно за симпатичната градина на заведението, но и самата къща на номер 14 е с много приятни интериор и атмосфера.

33 Gastronauts се намира се на улица Професор Асен Златаров 14

Grape Central image

Grape Central
Grape Central могат да те спечелят с поне три неща - чудния интериорен дизайн (тухла, бетон, дърво и един особен стелаж), занаятчийската кухня и стотиците видове вино. Това не е точно пулсиращият с живот нощен клуб, в който да избухнеш в петък, а истински вино бар. Тук е мястото, в което кухнята и виното вървят ръка за ръка, а обстановката предразполага към приятни разговори с предпочитана компания. В Grape Central сме опитвали най-вкусната лучена супа в София, домашен хляб с квас, много добър патешки терин и приготвени на място наденички от черно прасе и паста. Сушените меса и сирената са от малки български ферми. Ако наминаваш за обяд, знай, че предлагат семпли вкусотии като омлети, кюфтета на тиган, тортия или виенски гулаш. В събота има брънч с едни от най-добрите яйца по бенедиктински в града. Но няма как, отново се връщаме към виното... За него можем да изпишем още поне 50 реда, затова ще се спрем до това, че в Grape Central има изтощително разнообразие от България, Европа и Новия свят (хвърли едно око), a всеки вторник - дегустация.

Grape Central се намира на улица Цар Самуил 45


Павилион 37 image

Павилион
Някои му казват и Павилион 37 или "онова място с картините от Алиса в страната на чудесата". Във всички случаи, обаче, е ясно за какво говорят - симпатичното бистро на Оборище, което е особено живо през лятото, но на нас ни е любимо през есента. Малките масички вътре са идеални за вечеря с половинката или среща с другари за по бира. Кухнята тук често ти се струва като вкъщи (кюфтенцата, изпечения на място хляб и сутрешните пирожки, например), но ще откриеш и по-специални континентални изкушения - чудесна паста, риба и разнообразие от торти. В Павилион на почит е и виното, затова и разнообразието от него е най-сериозно. При всички положения, обаче, никой няма да те спре да си вземеш готина бира (намира се това-онова от по-интересните европейски пивоварни) или нещо по-силно за сгряване на духа и тялото.

Павилион се намира на улица Оборище 37

Толкова от нас. Сега ти си на ход.

Текст Никола Шахпазов / Фотография Славея Йорданова