Новогодишни приказки

icon
Sofialive.bg

Знаеш ли какво си мислехме преди няколко дни - как ни се ще София да е още малко по-украсена за Коледа? Без значение дали си фен на големите празненства или пък на камерните семейни събирания, светещите коледни лампички създават атмосфера и те карат да се чувстваш по малко по-специален начин. Но нека не се оплакваме, а да помислим къде бихме могли да посрещнем новата 2015 така, че да я запомним. След внимателна преценка ти представяме три ресторанта, които те канят на приказно преживяване в последните часове на 2014. Буквално! Това са Shades of Red в Grand Hotel Sofia, Ресторант 106 в Central Park Hotel Sofia и Zest в Suite Hotel Sofia. И не, няма опасност да се озовеш в страната на морлоците с машината на Хърбърт Уелс, докато стрелките отброяват назад изминалите сто години до 1915. Приготви се за фантастично приключение!

restaurant_zest

Ако последваш белия заек, може да паднеш в заешката дупка и да се запознаеш с луди шапкари, карти-войници и овални бърборковци. Но този път той ще те заведе до Страната на чудесата в ресторант Zest. А че е чуден сам по себе си, вече сме ти разказвали. Кацнал на 12-ия етаж на Suite Hotel Sofia, ресторантът ти разкрива панорамна гледка високо над столицата, точно под празничната заря. И там, сред комфортния предразполагащ интериор и внимателния персонал на Zest, можеш да посрещнеш 2015 с тематично парти, което ще те пренесе право във фантастичната книга на Луис Карол. Декорите на заведението и темата на купона предполагат и съответния дрескод - всичко, което те кара да се чувстваш приказно и празнично. И какво е Нова година без богата трапеза и класни напитки?

restaurant_zest 

Вечерта на 31 декември менюто в ресторант Zest започва със салата от мини капрезе, айсберг със сушени домати, бекон, зеленчукови шишчета и прошуто, минава през лек терин от бяла риба, а за основно можеш да избираш между сочни телешки медальони с хубава гарнитура или пилешко филе с плънка от сушени домати, прошуто, артишок и козе сиренце. Ще има и следястие, което предлага блюдо със сирена, сушени плодове и ядки, а десертът е шоколадов кейк с ягоди. Разбира се, няма само да ядем, затова и барът ще е богато зареден със селекция от ирландско и шотландско уиски, вино, бира, безалкохлни и пенливо вино. А понеже, както знаем, Новогодишната нощ приключва в ранните часове на сутринта, хотелът предлага и специални цени за настаняване на гостите от ресторанта. И да знаеш, че можеш да напуснеш апартамента до 4 следобяд, чак след като си се наспал добре и си минал през щедрия новогодишен брънч.

Второто предложение е за любители на отминалата епоха на джаза, кабаретата, дамите и кавалерите - годините, когато кинематографът владее големия екран, а пътуванията на дълги разстояния са ставали основно с влак или параход. Ако си сред тях, тогава твоето местенце за Нова година е ресторант Shades of Red в Grand Hotel Sofia. Разположен на най-доброто място в столицата за пътуване към миналото - в Градската градина срещу Народния театър, хотелът и ресторантът му са строени и обзаведени в духа на първата половина на миналия век - съвсем в унисон с красивата си локация. Дори интериорът на страхотната закрита градина е така решен, че да те изпрати на перона на парижка гара от началото на XX век. Затова и партито там ще бъде с тема 1915. Ресторантът, облечен в нюанси на червения цвят, ти предлага пътешествие във времето, в което навигатори ще бъдат юнаците от The Smugglers Collective. Вече се досещаш каква ще бъде и музиката, нали?

shades_of_red 


Менюто тук ще ти предложи изискано предястие от морски дарове (а комбинацията от раци, домашно маринована сьомга, кралска скарида и хайвер или антрето от консоме от омар, гарнирано с пъдпъдъчи яйца и в момента ни напомня за фантастичните пиршества от романите на Дж. Р. Р. Мартин); следват основни порции, за които изборът е между ансамбъл от магре от патица Рожие и печено фермерско петле; дуо от дивеч, както и приготвено на пара филе от лаврак и мида Сен Жак. Естествено и трите предложения вървят с апетитни гарнитури и подправки. Следва леко следястие от сирена и деликатна комбинация от шоколад и плодове, с чийзкейк и сладолед за десерт. За винения лист сомелиерът на хотела внимателно е селектирал отлични вина от високо ценени родни изби, а отвореният бар ще ти предложи ирландско и шотландско уиски, ром, мартини, бира, безалкохолни и задължителното за празника пенливо вино. И за да бъдем съвсем в духа на времето, облеклата на гостите е хубаво да бъдат във винтидж стил. Домакините от Grand Hotel Sofia също са се погрижили за удобството на празнуващите и ще можеш да ползваш базата на хотела на преференциални цени, които също включват богат новогодишен брънч.

restaurant_106 

Третото предложение за празничната нощ е и най-пъстрото. Ресторант 106 към Central Park Hotel Sofia ще посрещне 2015 с диджей парти в паунови багри. Ако ти звучи като твоя избор, облечи се пищно и се приготви за разкош. Нали помниш разказът ни за ресторанта? На Нова година менюто му ще е съвсем специално. За начало имаш микс от свежи салати с манго, портокал и моркови, гарнирани с мариновано патешко филе, предястието е карпачо от октопод, а основното ястие ти предлага котлет от сьомга с черен хайвер или розово изпечено телешко филе Уелингтън с пюре от грах, глазирани зеленчуци и сос Портвайн. За десерт ще има неустоима трюфелова торта с шоколадов блат. И не само - ще има и бюфет с баница с тиква и орехи, домашна баклава, кокосови петифури, пресни плодове и традиционна баница с късмети. И тук няма да останеш жаден - отвореният бар ще ти предложи избор от ирландско и шотландско уиски, мартини, бяло и червено вино, бира, безалкохолни и пенливо вино. Гостите на ресторанта също ще могат да ползват услугите на хотела на празнични цени, с късно освобождаване на стаите и новогодишен брънч на 1 януари за възстановяване на силите.

restaurant_106 

Ето, че маркирахме три изключително примамливи с концепцията си за Нова година ресторанта, от теб зависи коя приказка ще избереш за празника. И само да вмъкнем, че всеки от тях включва в пакета си безплатен куверт за деца до 5 години и половин цена за хлапета между 5 и 12. Така че не се чуди на коя баба да завещаеш малчуганите, ами ги вземи с теб, за да отброите последните секунди на годината заедно - те със сигурност ще го запомнят.

Текст Ивайло Александров / Фотография Славея Йорданова