Sofia Live Guide

icon
Sofialive.bg

Докато се усетим и Малък Сечко взе, че напредна. Затова без излишни предисловия нека се хвърлим в приятно сгъстената културна програма и нощен живот на февруари с поредното издание на Sofia Live Guide.

Местата
Този път ще ти предложим една различна дестинация. Мястото е Витоша, но не булеварда, а планината, като целта е да си направиш разходка със снегоходки из прясно натрупалия сняг. Домакините от Гостоприемница Мотен предлагат нестандартната форма на зимен туризъм от тази година, като са ти начертали три алтернативни маршрута из пухкавия сняг на планинските била. Можеш да избереш кратък и лек път, трасе със средно натоварване и по-дълъг преход с готините джаджи за придвижване из преспи. Ето тук можеш да прочетеш подробно, а ние ти предлагаме отсега да си заплюеш ден, в който да пориш снеговете.

snegohodki2_1024_01

Музиката
Вероятно си забелязал афинитета ни към исландската музика. Февруари също ни предлага гостуване на чудесни музиканти от северния остров. Solstafir са майстори на атмосферичния звук, като отдавна са оставили метъл одеждите и свирят живописни меланхолични пиеси, достойни за фон за съзерцание на платната на Торлаксон. Гледаме ги в Mixtape 5 на 19 февруари.

На 27 февруари Арена Армеец наистина ще е арена. На сблъсъка между два гиганта на електронната сцена. Hardwell и Fedde Le Grand ще се погрижат петъчната нощ да остане за дълго в спомените ти, като дирижират партито от софийското издание на турнето Top 100 DJs World Tour. Началото е в 20:00, а компания ще им правят Sunnery James и Ryan Marciano.

hardwell_1024
Hardwell

Да обърнем поглед към класическата музика и сценичните изкуства. На 10, 11 и 12 в зала 1 на НДК ще видиш три постановки на Имперския руски балет. Трупата е създадена преди повече от 20 години от Мая Плисецкая и оттогава гастролира по цял свят, под възторжените отзиви на критика и публика. Във вторник гледаме Лебедово езеро, в сряда са спектаклите Болеро и Кармина Бурана, а последния ден с танц и музика ще проследим приключенията на Дон Кихот. Началният час и на трите спектакъла е 19:00.


carmina_burana_1024
Сцена от Кармина Бурана

Киното
Една от премиерите, които чакаме с най-голямо нетърпение през тази година е новият филм на Тим Бъртън Големи очи. Лентата разказва за художничката Маргарет Кийн. Емблематичните й портрети представят най-вече деца, вгледани с тъжни, големи очи от платното срещу зрителя. Грешката й е, че поради свенливост продава първата си картина, подписана от съпруга й Уолтър Кийн. Оттам насетне творбите й носят неговото име и той оспорва авторството им след развода на двамата. Да видим обаче как е разказана тази история от майстора на приказната гротеска Бъртън.

big-eyes-1_1024
Кадър от Големи очи

Вълнуващ или досаден, впечатляващ или разочароващ, автентичен или пресилен, още не знаем какъв ще бъде новият филм за Васил Левски Дякон Левски. Знаем само, че в киносредите отсега се шуми много за него и мненията са крайно полюсни. Премиерата му е на 16 февруари от 19:00 в зала 1 на НДК. От трейлъра пък научихме, че за музиката отговаря великолепната етно формация Исихия, която се възроди за нов живот покрай фестивала Transfiguration това лято в Родопите.

Театърът
Госпожа Клайн е новата и много силна постановка на Стилиян Петров по Никълъс Райт. Сюжетът проследява бурната история на майка и дъщеря (в ролите гледаме Илка Зафирова като възрастната Мелани Клайн и Ирини Жамбонас като Мелита Клайн) между двете световни войни. Драмата е новата премиера на Театър 199 и е на сцена на 18 февруари.

gospoja_klein_1024
Сцена от Госпожа Клайн

Чел си Преображение на Кафка, но надали си го видял с очите на Катя Петрова. Този път цялото Семейство Замза споделя съдбата на Грегор и се превръща в банда грозни инсекти. Гротеската ръководи куклената постановка за възрастни под забързания джаз ритъм на маестро Христо Йоцов. Съвсем в духа на епохата. Семейство Замза се играе на 13 и 20 февруари в Учебен куклен театър, Сцена Б 24.

1_960
Сцена от Семейство Замза

Изложбите
От 10 февруари в Унгарския културен институт ще можеш да разгледаш изложбата на големия унгарски фотограф Бела Бернолак, озаглавена Будапеща през блендата на един фотограф. Ще видиш една от най-красивите европейски столици на големи платна - да, точно така, фотографиите на Бела Бернолак са печатани на художествен текстил, а не на фотохартия. Имаш време да отидеш и да им се полюбуваш чак до 3 март. Ще ти подшушнем само, че за няколко от кадрите фотографът е трябвало да получи специално позволение - например гледката от покрива на Парламента.

bela_1024

В галерия Сердика миналата седмица се откри изложба с живописни платна и рисунки на художника Атанас Михов. До 24 февруари ще можеш да видиш неизлагани досега негови творби в периода 1920-1963. Пейзажните му картини в топли тонове ще ти покажат красотата на планинските села, пасторален уют и вдъхновяващата българска природа.

mihov_2_1024

Книгите
За пръв път на български език излиза една от най-откровените творби на Антоан дьо Сент-Екзюпери Манон, танцьорката. Издадена посмъртно едва през 2007, повече от 60 години след смъртта на писателя, тя е поетичната изповед на Екзюпери за отношенията му с жените и чувствата на младия бохем през 20-те години на ХХ век. А като допълнение в книгата е включен и краткият разказ Авиаторът. Историята разказва за летеца Жак Берни от ранните му дни като пилот, през годините на авиоинструктор, до последния му полет. И е чудесен пример за елегантния стил на Екзюпери, самият той също пилот, загинал по време на мисия във Втората световна война. Но това е друга история, разказана от други хора.

manon_746

Фестивалите
Отново ще ти предложим киномаратон, аранжиран концептуално под шапката Фестивал на съвременно китайско кино. Той вече тече с пълна пара в Дом на киното. Във вторник гледаме силната драма Голямото земетресение в Таншан, а за петък сме си заплюли динамичната кримка Догадките на Ли Ми. За страхотната селекция от сериозни ленти на китайски режисьори аплодираме Институт Конфуций, а пълната програма можеш да видиш тук.

li_mi_china_1000
Кадър от Догадките на Ли Ми

Кратък, но пълен със събития, февруари определено има какво да ти предложи. А ние отсега започваме да ти отсяваме мартенския афиш.

На снимките горе Solstafir (втората), кадър от филма Дяконь Левскiй (третата)