Sofia Live Guide

icon
Sofialive.bg

Ето ни, прясно завърнали се от почивки, екскурзии, фестивали, разходки до други държави; след няколкостотин страници прочетени нови книги, още толкова нови филми в багажа и изслушани десетки страхотни албуми. Върнахме се и атакуваме септемврийския афиш на София отпочинали и надъхани за страхотна есен (настъпва точно след 20 дни, както знаеш). Така че, ако и на теб лятото ти се е отразило зареждащо, мятай се на предната седалка до нас, затягай колана и вади тефтера. Sofia Live Guide за септември тръгва на крайна предавка.

Местата
Тази есен, а и занапред, НДК се превръща в любима дестинация. Едно, че там сме гледали едни от най-хубавите концерти и по-интересните филмови (а и не само) фестивали, Дворецът на културата стартира сезона с амбициозна и супер готина концепция - активно да допълва театралната и литературната програми на града ни. Зала 2 вече се нарича Крикор Азарян и когато преобразяването й бъде довършено, ще предлага собствен афиш и ще бъде горд домакин на гостуващи постановки. От есента в НДК ще отвори врати и най-голямата у нас книжарница и библиотека, при това с 24-часово работно време. А дългият и сериозен ремонт, който затвори градинките и площада пред НДК, ще бъде завършен скоро и есента Дворецът и пространството около него ще блеснат с освежена визия. Честито!

НДК image

Музиката
Както лятото беше разпиляло песните си из цялата страна, така есента събира отново меломаните в София. Не са никак малко интересните лайвове от различни стилове. Ще ти подчертаем едни от най-хубавите.

Roisin Murphy image

Roisin Murphy се завръща у нас за концерт в зала Универсиада на 17 септември. Гледаме я покрай турнето към третия й албум Hairless Toys, който излезе през май и въртим доста често и в 180 минути София. Концертът е отменен.

Другото голямо завръщане в България и то в същата зала е на американските метъл лидери Machine Head. Свириха у нас преди десет години и има всички предпоставки шоуто им на 24 септември да е титанично (и разпродадено) с 18 песни в сетлиста и над 150 минути на живо с Rob Flynn и компания.


Machine Head image

Клубната сцена също ще се разрита през септември. Още в събота, на пети, в Mixtape 5 рожденият си ден ще отпразнува бар Петък. Нищо, че вече го няма физически - духът му кръжи (а вероятно е и отговорен) за всеки пъстър и безпаметен купон. Мини и кажи наздраве, докато с музика черпят Algoriddim, Crackhead, Dolittle, Dossiu Amudjev, Feel, Sava и Xonic и кой ли още не от любимите петъчници.

И един лайв, който просто няма как да не е страхотен, весел, потен, див и от който да не си тръгнеш прегракнал. Две от любимите български банди на няколко поколения пънк и рок фенове - Контрол и Ревю, се събират, за да ударят заедно в Mixtape 5 на 17 септември. Така че размърдай мозъка си, чичо и марш да биеш хлапето с бири и танци!

Киното
Има силни премиери, хич да не е. Заплюли сме си две и съвсем скоро ще ти дадем ревютата им. А за още от киноафиша - знаеш.

Черен въглен, тънък лед image

Черен въглен, тънък лед гледахме на последния София Филм Фест, а сега вече ще имаш шанс да хванеш криминалния трилър на китайския режисьор Дяо Инан и из повечето киносалони след 4 септември. Повярвай ни, на изток знаят как да държат напрежението по горните регистри и атмосферата да те стиска в прегръдката си.

Обратен гард image

Боксовата драма Обратен гард пък е с премиера на 11-и и ти предлага зрелищен, груб и задъхан поглед върху живота на загубилия жена си боксьор Хоуп, който освен нея губи и надеждата си. За пътя му обратно към себе си, ринга и попечителството над детето си разказва Антоан Фукуа, а в ролята на Хоуп гледаме Джейк Джиленхол. Саундтракът е на Еминем, нека видим.

Театърът
Сцените на Мелпомена също ще се оживят наново този месец. Афишът обещава много премиери и още повече любими постановки от отминалите сезони. Ние бързаме веднага да ти препоръчаме Процесът против богомилите от Стефан Цанев с режисьор Маргарита Младенова и сценография на Никола Тороманов. Премиерните представления са на 12 и 13 септември, както и на 30-и. В ролите ще видиш Деян Донков, Рени Врангова, Иван Бърнев, Теодора Духовникова и още, а ревюто ни идва съвсем скоро.

bogomili image

Изложбите
През септември галериите влизат в работен ритъм и те чакат много кадри, картини, скулптури, пластики и инсталации за разглеждане. Още от първи ще можеш да видиш творби на Иван Шопов, този път не само като един от най-добрите електронни артисти у нас, а като визуален артист в експозицията Voices заедно с Ели Жотева. Между 1 и 13 септември във Vivacom Art Hall съавторите ще демонстрират тяхната гледна точка за паралелите между седем цвята от видимия спектър на светлината, седем тона в музикалната гама и седем енергийни центъра на човешкото тяло. Voices е експеримент между фотографски и звуково-илюстративни методи, като многократно и дълго експониране, звуково-генерирани изображения (чрез метода cymatics) и синтезирани звуци.

Карта на погледа image

Между 3 и 28 септември Photosynthesis те кани на поредната супер интересна фотографска изложба, този път на бразилеца Тадеу Бианкони. В експозицията си Карта на погледа той ще ти представи селекция от улични фотографии, направени през последните 20 години по време на многобройните му пътешествия из страните на Латинска Америка.

Книгите
Обичаме краткия разказ. И вярваме в силата му да въздейства не по-слабо от новела или дълъг роман. Понякога и повече. В селекцията си Неестествени твари британският майстор на фантастичната мистерия Нийл Геймън е събрал текстове от 16 разказвачи на истории от различни епохи, някои от които отдавна не са между живите, а други са съвсем млади и дебютират именно в този сборник. Чети вечер, сам в стаята. И не поглеждай към сянката на стената!

Неестествени твари Нийл Гейман image

Фестивалите
От пъстрата палитра на първия есенен месец се спряхме на два фестивала. Rtm + Beer се завръща с балканско издание в Маймунарника на 12 и 13 септември. Знаеш какво те чака - интересни крафт бири от България, Сърбия, Румъния, Словения и Хърватия и музикална селекция от диджеи, групи и селектори от Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора, Белгия, САЩ и България. А също и апетитна кухня от кой ли не от Smuggler's Diner, през Chilli Hills, та до Фабрика Дъга. Има и още, а входът е свободен.

Фотофабрика image

Фотофабрика пък ще те среща с няколко отлични фотографа и работата им на 10 различни локации в София за почти два месеца - от 9 септември до 29 октомври. Общата тема на фестивала е Маргиналният човек, всяка изложба от програмата предлага среща очи в очи с хора, които често не искаме да видим. Хора, които по собствено желание или по стечение на обстоятелствата водят живот, какъвто обществото отхвърля.

АлтеРнаТива
Отдавна сме си набелязали комедийните вечери, стенд ъп актьорите и спектаклите в Studio 5. Затова и те съветваме да се отбиеш през клуба този месец - повярвай ни, има много смях и остроумни попадения.

От нас толкова, че още си поемаме дъх. Но те каним да отваряш Sofia Live всеки ден, за да си в добро настроение през целия месец.

Фотография istock/Guliver