Сляпата Вайша - номинирана за Оскар

icon
Sofialive.bg

Ето че годината се очертава много силна за българите и световното изкуство! Филмът на Теодор Ушев Сляпата Вайша по разказ на Георги Господинов е сред петте най-добри късометражни анимации на годината според Американската филмова академия. Днес официално се обявиха номинациите за Оскар в Лос Анджелис.

Филмът разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото - в бъдещето.

Творбата на режисьора аниматор - Теодор Ушев е заснета с помощта на технологията "окулус рифт" (Oculus Rift) и се гледа със специални очила, които добавят компютърно симулирана реалност около зрителя. Музиката е на Kottarashky. А продуцент се явява Марк Бертранд за Национален филмов борд на Канада, както и френската телевизия ARTE.

Като засега едни от най-добрите представяния на български режисьори на наградите Оскар са за късометражната анимация Консервфилм от 1990 на режисьора Златин Радеве, както и за пълнометражния Светът е голям и спасение дебне отвсякъде на Стефан Командарев, който попада в късата листа за чуждоезичен филм.

Стискаме палци канадско-българската Вайша да достигне мечтания Оскар. Церемонията по връчването на наградите ще е на 26 февруари.

Тази събота може да го гледаш в кино Люмиер от 15 часа в рамките на Световен фестивал на анимационния филм.

Галерия