Утреландия

icon
Sofialive.bg

Някъде отвъд познатите ни измерения се къта Утреландия - свят, в който човешките ум и въображение преминават отвъд най-смелите ни мечти и превръщат в реалност всяка щура идея и изобретение, които биха ти минали през ума. В Утреландия техническият и научен прогрес не са просто тежки лозунги, а ежедневие. И този свят влияе на съдбата на нашия.

 Tomorrowland image

Историята среща запалената по инженерната наука тинейджърка Кейси Нютън с някогашния вундеркинд Франк Уокър (Джордж Клуни), който сега е пораснал и кисел на света и се крие в зачукана къща, пълна с технологични джаджи. Всъщност, не историята ги среща, а детето-робот (или аниматроник) Атина. Тя е имала задачата да набира хора с по-различни заложби и да ги праща в чудната Утреландия, като им раздава значки с голямо Т на тях, които са нещо между виза за достъп и телепортационна станция. Така 8-годишният Уокър попада там през 1964, така и в сегашно време госпожица Нютън се диви на футуристични небостъргачи отвъд безбрежно житно поле. Сега двамата топлокръвни от различни генерации трябва да открият отново пътя до Утреландия с помощта на малката Атина, докато ги преследват роботи убийци. Приключението, както можеш да очакваш от Дисни, е пищно, пъстро, задъхано, предвидимо глазурирано на моменти и с елегантно вплетено продуктово позициониране. Тоест, не се учудвай, ако след прожекцията на филма силно ти се прииска да си купиш една кока-кола.

Tomorrowland image

Накратко, имаме чудесен тандем Джордж Клуни и Рафи Касиди (малкият андроид), която пък толкова добре се справя с ролята си, че може да мине за дъщеря на Робърт Патрик от образа му на Т-1000 в Терминатор 2. Аплодисменти за чаровната актриса и епизодичното, но силно включване на Хю Лори като Дейвид Никс - губернатор на Утреландия. Покрай тях по-лесно преглъщаме кухото изражение на акащо чифтокопитно, с което главната звезда Брит Робъртсън се мотае през целия филм и чиито основни инженерни умения всъщност се изразяват в преместване на една жичка в платка и управление на дрон със смартфон.

Tomorrowland image

Утреландия със сигурност ще се хареса на по-младата аудитория, за която е и предвиден. Аплодираме и желанието на продуцентите да подчертаят като основен казус във филма глобалните климатични промени, топенето на ледниците и замърсяването на природата. А ако си падаш по добре пипнати визуално фантасмагории, отдели му два часа и ти.


{{trailer}}

 Текст Ивайло Александров

Цялата програма на софийските киносалони
следи в афиша на Sofia Live