Най-неловките моменти в живота ни (Първа част)

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Както се казва, можеш да градиш имидж и репутация години наред, но да разрушиш това впечатление за секунди. На някои хора се случва по-рядко, но някои наистина могат да плюят на късмета си, защото се излагат всеки божи ден. Но нека запомним следното - никой не е безгрешен и затова недейте да съдите някого толкова строго, когато направи някои от описаните по-долу неща спрямо вас:

 

1. Да сбъркаш името на някого

Трябвало е в света да има само две имена - една женско и едно мъжко, а те са милиони! Как да ги запомня?

 

2. Да се нацапаш, докато се храниш

Най-гадно е, ако това се случи през човек, с когото си излязал на първа среща и тепърва се опознавате. В момента, в който се окапеш, пускаш онзи странен смях и лежерната фраза "Ей, какво съм прасе!", а отвътре умираш от срам и искаш да се скриеш в миша дупка. Не-лов-ко!


 

3. Да наречеш човек, който не ти е роднина с думите "мамо", "тате" или "бабо"

Тъй като съм много близка с баба си, а учителката ми в средното училище си беше на години, по погрешка веднъж й казах "бабо". След което, за да изляза от тази изключително неловка ситуация, се направих, че баба ме е потърсила по телефона и поисках да изляза да говоря. Тогава много от съучениците ми се усетиха и се смееха дълго. Е, поне беше забавно.

Нещото, за което трябва да си мислите в подобни неловки моменти е, че след години никой няма да си го спомня, макар в подобни моменти да си мислиш, че е краят на света.

 

4. Да се полееш с кафе или друга напитка на публично място

Това е наистина много гадно. Чакаш си метрото и изведнъж ръката ти си заживява свой живот и започва да танцува. Ей, по-спокойно, държиш кафе. Е, познайте къде отиде кафето? Върху мен! И по закона на Мърфи, разбира се, имаше поне 50 човека, които чакат метрото, за да отидат на работа. За такива като мен - носете си резервна тениска. Или усмирителна риза.

 

5. Да паднеш на публично място

Обикновено падането се подчинява на следните правила - спъваш се на напълно равен терен (Как го правя?!), падаш пред много хора или пред един определен човек, с когото тепърва се опознавате (Е, първото му впечатление сигурно е било, че съм тромава), половината от хората се смеят и те снимат, няколко ти се притичат на помощ, а малка част го приемат за нещо нормално (Ей, това са твоите хора!).

Както вече споменах - след година някой няма да го помни.

 

6. Да изпратиш съобщение на погрешния човек

Ако е нещо от сорта на "Хей, сладур. Как си?" е добре, защото вече е универсализирано, но ако е нещо мръсно и тя/той го е видял/а - по-добре си изтрий социалните мрежи и излъжи, че са ти хакнали профилите. Няма друг начин.

 

7. Да публикуваш пост във Фейсбук по погрешка

Алфоритъмът на социалните мрежи е доста добър по отношение на постовете - само за няколко секунди го показва на 2/3 от приятелите ти. И със сигурост това ще бъдат онези, които ще направят скрийншот и ще го пазят докато не си счупят телефона или не го сменят.

Тук важи съветът за изтриването и лъжата за хакнатия профил. Действай!

 

8. Да пратиш покана за приятелство без да искаш

Има профили, които обичаме да следим, за да виждаме какво правят, тъй като са публични. Тогава човекът отсреща не подозира за нашето съществуване и на нас така ни е добре, но идва гадния момент, когато телефона ти забие, цъкаш навсякъде по екрана и се окаже, че си пратил покана. Разрит си, човече!

 

9. Да харесаш стара снимка

Било то в Инстаграм или във Фейсбук, лайкването на стара снимка е индикация за следене на профила и евентуални симпатии. От една страна е сладък начин да накараш някого да ти пише, да се сети за теб и да разбере, че имаш някакви симпатии. Ако е взаимно, нещата ще се случат. Ако не - ще се чувстваш неловко винаги, когато срещнеш този човек някъде.

 

10. Да имаш червило или храна по зъбите

Усмихваш се на някого, защото се радваш да го видиш, а той ти казва "Имаш нещо на зъбите". И се започва с едно човъркане, търсене, чудене. Ужас!

 

11. Да се припознаеш за някого

Типичната ситуация - човекът е с гръб, много ти прилича на твой първи братовчед и решаваш да отидеш до него и да го поздравиш. Оказва се, че не е той и започваш да се извиняваш. Става тооолкова неловко. Още по-странно е, ако си тръгнал да прегръщаш този човек...

 

12. Да кажеш "Подобно и на теб" в неподходяща ситуация

Отиваш на разходка, а приятеля ти на погребение. Пожелава ти "Приятно изкарване", а ти отговаряш с "И на теб също". Ъъъ, не! Няма да е приятно. Мисли преди да говориш, човече!