Актьорът Светозар Кнезовски: В София ми харесва изобилието от културни събития и тази "живост"

icon
Sofialive.bg
Източник: Николай Колев

На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. 17 септември е и Денят на София. Затова днес решихме да й отдадем почит като разкажем за любимите места в столицата на наши популярни лица.

Един от тях е младия актьор Светозар Кнезовски. Той е завършил актьорско майсторство в Москва и в момента е директор в Експериментален театър "Грифон" София-Париж. Има над 40 роли в театъра и е определян като младата надежда на българското театрално творчество. 

Нека да разберем от самия него кои са любимите му места в София:

 

С какво в София свързвате най-ранните си детски спомени?

Беше толкова отдавна! Хи-хи! Помня много неща, но най-светлият ми спомен е ароматът на печените кестени, царевици и фъстъци през есента. Имаше колички на газ почти навсякъде из центъра и този аромат се пропиваше в дрехите ни и в сърцата на малчуганите, които тогава бяхме. Помня пъстроцветните книжки, които ми даваха да разглеждам милите лели от книжния пазар на площад Славейков. Нямаше толкова коли и всичко беше някак по-спокойно. Хората бяха по-ведри тогава. Нищо не беше на живот и смърт, както сега. Играехме свободно из вътрешните дворове в центъра и понякога оставахме до късно през нощта. Нещо немислимо днес. Споменът ми е за чист и подреден град, малко захабен, но романтичен в моята детска представа.


Кое най-много харесвате в София?

Църквите и манастирите. Великолепни малки и големи сгради от различни векове, в които човек може да влезе, да разгледа архитектурата, иконите и да помълчи в атмосферата на свещите и тамяна. София е богата на най-различни шедьоври на архитектурата. Това винаги ме е впечатлявало и до днес се трогвам като видя някъде хубава стара църква, сграда или детайл, който до тогава не съм забелязал. Обичам парковете, в които да се разхождаш с приятели, с домашен любимец или да пуснеш детето си да поиграе. Обичам зеленината на този град. Малко ме е яд, че малко по малко става по-рехава и изтъняла, но няма как. Все пак прогресът и разрастването на града ще вземат своите жертви. Обичам това, че София е изпъстрена с всевъзможни зали на различни места, където можеш да се насладиш на хубав концерт, хубав театър или поетично четене. Изобилието на културни събития и възможности за съпреживяване е истински чар. София е социален град и тази „живост“ (ако мога така да се изразя), която притежава, ме кара да се връщам и да живея отново и отново сред трясъка на трамваите, клаксоните на автомобилите, уникалните гледки към любимата ни Витоша, галериите на художниците, театрите и т.н.

Кои са любимите Ви места в София?

Страшно много са, но ще се опитам да се огранича до най-любимите пет.

Боянската църква, храм паметника Александър Невски, градската градина пред Народния театър, Борисовата градина и разбира се, многобройните кафенета и ресторанти, където да се видиш с приятелите си и близките си и да споделиш нощния живот на този жив и променлив град. Променлив е, да. И това много ми харесва. София никога не е сива и скучна. Тя просто има хиляда лица и ги сменя и променя когато и както си иска. Свободолюбива и горда е нашата София и се надявам всеки, който е роден тук, минава от тук или идва да живее тук, да я оцени заради нейните неизброими качества.

 

Интервю на Илиана Симеонова