Актьорът Теодор Елмазов: В София най-много ми харесва близостта до планината

icon
Sofialive.bg
Източник: Теодор Елмазов

На 17 септември Православната църква почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов. 17 септември е и Денят на София. Затова днес решихме да й отдадем почит като разкажем за любимите места в столицата на наши популярни лица.

Един от тях е актьорът Теодор Елмазов, познат добре от десетки постановки от репертоара на Народния театър, както и филмите като "Летовници", "Хъшове", "Бай Ганьо се завръща в Европа", сериали като "Лека нощ, деца", "Гугулиада". От една година е част от състава на Сатиричния театър.

Нека да чуем от самия него какво си спомня, когато се върне назад в детството си, прекарано в столицата:

С какво в София свързвате най-ранните си детски спомени?

Първите ми най-ранни спомени са от къщата, в която живеехме. Беше дървена, с дървена веранда и стълби, на улица "Жданов", сега се казва "Пиротска". Имаше голям вътрешен двор, където играхме с другите деца от къщата в съседство. Срещу входа през улицата имаше фурна, от където си купувахме банички и подсладено кисело мляко "Снежанка". После изплуват и спомени от разходките с баба ми до Княжево с трамвай номер 5. Тогава ми се струваше толкова далече, на края на града, а сега си е почти в центъра! На обръщалото имаше чешма, където си наливахме хладна вода, а после се катерехме по горските пътеки на Витоша с храна за един ден. Началното ми училище "Константин Фотинов" и приятелите, с които играехме. Футболният стадион на Славия, където с баща ми гледахме мач на любимия отбор и учудването ми как може вратарят така високо да изрита топката, направо в облаците! Имам много спомени и от кино "Георги Димитров", където се срещнах с екранните изяви на Луи Дьо Финес и Фантомас... Много хубави случки от най-ранното ми детство!


Елмазов е детето в количката.


Кое най-много харесвате в София?

Много ми харесва близостта на планината! Когато имам възможност, се качвам, за да изчистя мислите си и да се заредя с красиви гледки. Има много хубави места, "Черни връх", "Каменно море", Морени (Златните Мостове), Боянския водопад, най-дългата пещера "Духлата", Боянското езеро, Боянската църква, Боянския манастир, Киноцентъра...неслучайно е била любимо място за разходки на Иван Вазов и Яворов, предполагам, че там са родени някои от прекрасните им стихове!

Кои са любимите Ви места в София?

Любими са ми парковете - "Борисовата градина","Южният парк", улица "Витошка", градинката на НДК, паркът "Заимов" и заведенията там, градската градинка около Народния театър с шадраванчето и балеринката във водата, малкото паркче зад двореца, градинката на "Кристал", "Княжевската градина" със скейтърите, а някога в детството ми там беше Зоологическата градина. Имах черно-бяла фотография пред клетката на слона!

Интервю на Илиана Симеонова