Най-важните песни за Деян Неделчев

icon
Sofialive.bg
Източник: Деян Неделчев

Кои са песните, които са най-важни за музиканта и артист Деян Неделчев? Попитахме, за да разберем не само музикалните му вкусове, а и с какво свързва любимите си парчета. Ето какво ни отговори той в рубриката ни "Плейлистът на...":

Васил Найденов - Откровение

Това е една от най-любимите ми песни не само на Васил Найденов, но и изобщо, защото с нея съм започнал. Имам втора награда на конкурса "Млади таланти" в Русе именно с нея. Страхотна песен просто! Музика и текст на Стефан Димитров и Орлин Орлинов. Обожавам тази песен! Не си падам по най-известните песни на Васил Найденов, но тази ми е любима и винаги ще си остане такава.

Георги Станчев - Шепот

Любима ми е, защото първият път, когато я чух, направо се сразих от невероятната музика и стиховете на Евтим Евтимов. Композитор е пак Георги Станчев. Обожавам тази песен. Пял съм я в казармата с моя оркестър. Това е песен оратория. Велика песен! А гласът на Георги Станчев - просто няма такъв глас!


Лили Иванова - Ти сън ли си

Тази песен с музика и текст на Тончо Русев и Павел Матев просто е велика и я обожавам. Това е песен симфония. Толкова много съм я слушал, както и самата Лили Иванова и съм се учил от нея... Слушал съм всичките ѝ стари песни, новите не ги харесвам. Глас, текст - велико!

ФСБ - Пътуване

Това е любимата ми българска група. Толкова много техни песни знам. Тази група е на световно ниво.

Музика: Румен Бояджиев, Константин Цеков, Александър Бахаров

Текст: Даниела Кузманова

Панайот Панайотов - Обич

Когато излезе песента, бях ученик. Пял съм я и в казармата. Велико парче, което ще остане в историята. Музика, текст, мелодия - всичко. Такива песни вече не се пишат.

Текст – Тодор Анастасов

Музика и аранжимент – Морис Аладжем

Вили Кавалджиев - Очакване

Тази песен сякаш е забравена. Невероятна музика на Константин Атанасов и текст на Михаил Белчев. Тази песен е на световно ниво. Невероятен блус, балада. Когато слушам тази песен, настръхвам.

Маргарита Хранова - Безсъница

Това е песен фантазия. Слушаш я и си мислиш как е измислена песента и как самата Хранова я пее.

Емил Димитров - Джулия

Легенда. Имам страхотен дует с Емил Димитров. Тази песен е голям хит. Чуваш я и ти остава в сърцето. Песента я има и на френски.

Тангра - Ако имаш време

Страхотна песен на Тенко Славов и Миряна Башева. На нея се правят много кавъри. Такава песен се ражда веднъж на 100 години. 

Орлин Горанов и Тоника - Интимно

Това е жестока песен - Орлин Горанов е в разгара си. Пял съм я с Ваня Костова и спечелих конкурса за певци, когато тя се отдели от "Тоника". Като ученик съм я слушал и с Ваня сме я правили като дует в ансамбъла "Магистрали", когато спечелих конкурс за новата ѝ група.

Boney M. - Ma Baker

Като малки сме се чудили от къде да си купим плочата на групата. Жестока песен, велик хит!

Donna Summer - I feel love

Тази песен и до ден-днешен я пея по участия. Това парче звучи модерно, сякаш сега е правено.

Bee Gees - Tragedy

Жестоки - те са легенди, а парчето е велико!

Shakatak With Al Jarreau - Day By Day

С първата ми група много свирехме тази песен. До ден-днешен, когато слушам тази песен, ми внася хъс. Направо ми се реве, като се сещам за днешната музика.

Stevie Wonder I Just Called To Say I Love You

Неслучайно ми казваха, че аз съм българския Стиви Уондър, когато се появих в гилдията 1987 година. Песента е посветена на неговата майка - жестоко парче. 

George Michael - Careless Whisper

Това е класика. Саксофонът бърка в душата. Песента е трудна за пеене и е много истинска.

George Benson - Unchained Melody

Тази песен е от 30-те години на миналия век. Песента стана известна с изпълнение на двама братя. Аз харесвам версията на Джордж Бенсън обаче. С нея съм се явявал на конкурс преди години. Много трудна песен и един ден искам да я запиша в негов аранжимент. 

Earth, Wind & Fire - Can't Hide Love

Това е една от любимите ми песни, защото не е толкова комерсиална. Напомня ми на "Пътуване" на ФСБ. Обожавам тази фънкарска група.

George Duke - Shine On

Тази песен съм я пял много пъти с първата си група. Тя много ме зарежда, започваш да скачаш.

Philip Bailey, Phil Collins - Easy Lover

Тази песен също много съм я пял с първата си група. Песента хем е фънк, хем рок. Получило се е много красиво и интересно. Тя и до ден-днешен е голям хит.

 

Интервю на Илиана Симеонова