Здравко Василев: Инфлацията засегна целия свят, няма как да не засегне и морето

icon
Sofialive.bg
Източник: Здравко Василев

25 юни е Международен ден на моряка. Няма по-подходящ събеседник за този ден от Здравко Василев - първият победител в риалити предаването "Биг брадър" (2004-2005г.), а за жителите на Приморско и познат с обществената си активност и атракциите, който предлага на пристанището в града - разходка с яхта до Тюленовата пещера, разходка на тъмно с лодка с прозрачно дъно, която той сам е конструирал, настаняване в един от най-добрите семейни хотели на Приморско.

Свързахме се със Здравко, за да разберем повече за това кога се е влюбил в морето, къде се чувства като у дома си и каква е ситуацията в момента по Южното Черноморие. Ето какво ни сподели той:

Какви хора са моряците?

Има два типа хора на този свят. Първите виждат морето само като много вода на едно място, страхуват се от него и за по-сигурно са пуснали дълбоки корени в сушата. Другите виждат в морето възможности. Възможности за приключения, пътешествия или работа. Обикновено тези вторите са безнадеждно влюбени в морето. Някои от тях наричаме моряци. Познават се отдалеч, защото само животът в стихията на морето може да превърне човека в истински моряк.

Здравко като малък с майка му Илка

Като малък искал ли си да станеш моряк?


Не! Никога не съм искал да стана моряк! Виж, капитан - да. Шегувам се. Израснал съм на метри от морето и неговата необятност винаги ме е привличала. Мечтите ми винаги са били свързани с водата и моя малък кораб, с който да се отправя към безкрая. Скоро разглеждах детските си албуми и ми направи впечатление, че на много от снимките държа лодка или корабче в ръцете си. Явно всичко е предопределено в нашия живот! Радвам се, че и моите деца безкрайно обичат морето, а малкия Влади без никакъв страх се катери по лодките и иска да ги управлява.

Започна ли летния сезон в Приморско?

Южното черноморие, въпреки своята атрактивност, природа и очарование на малките крайбрежни градчета, има тенденция всяка година все по-късно да започва сезона. Кризата с пандемията и войната в Украйна, както и липсата на адекватна държавна политика по отношение на източноевропейските пазари, жестоко ще се отрази на този летен сезон . Повечето приятели и колеги занимаващи се с туризъм са се настроили за кратък, но силен сезон , което е най-лошият формат на туризъм, който може да се предложи. Всъщност, един звучен шамар от провален летен сезон би бил отрезвяващ за целия туристически отрасъл, защото неглижирането на натрупаните през годините проблеми, неуредици в инфраструктурата и плажовете, презастрояването, отношението към клиентите и т.н., доведоха до ниско качество на цялостния продукт и това повлича надолу всичко по веригата. Не е място и време да говорим за това, но туризма не е случайно икономическо събитие, а се изисква професионализъм, работа и иновативност, за да оцелееш в свят на жестока конкуренция.

Какъв е твоят отговор към хората, които казват, че тази година цените по морето са прекалено надути?

Провокиран от няколко нелепи статии за цените по нашето море, преди няколко дни направих кратко видео на тази тема. Видеото имаше широк отзвук в социалните мрежи и в редица медии. При съпоставка на цени с вътрешността на страната се оказа, че на места по морето за сега е дори по-евтино. Инфлацията засегна целия свят и не е възможно да не засегне и нас по морето!

Тази година ще организираш ли разходка с лодка?

Да. И тази година ще бъда на пристана в Приморско с моята лодка. Удоволствие е да виждаш как те търсят стари клиенти, някои от тях станали вече приятели за поредното морско предизвикателство. Или показвайки за първи път красотата на морето, очарованието на заливите или срещата с делфините, да виждаш щастието на твоите гости. Няма по-емоционално зареждаща професия!

Ако имаше възможност да промениш нещо в Приморско, какво би било то?

От дълги години се опитвам да бъда полезен на моя град и ме боли, че почти в нито една от моите каузи не намерих подкрепа . Понякога се връщам назад и помня, как убеждавах и умолявах моите съграждани да се преборим за мораториум върху строителството. Няма да коментирам как презастрояването се отрази върху всичко. После дълго време убеждавах силните на деня как не можем да разчитаме само на туризма, а да се даде възможност на млади хора да се занимават със земеделие, животновъдство, пчеларство или някакво дребно производство, като това щеше да създаде изцяло местни, уникални хранителни продукти, които да бъдат продавани на фермерски пазари. И още и още... Както и да е, ние българите все чакаме спасителя да дойде отнякъде и за съжаление не се учим от грешките си. Мисля, че  цената, която плащаме, вече е много висока...

Моряците имате ли си специални кодови думички? Кажи ми някои от тях и какво означават?

Речникът на моряка е доста цветист. На борда има различни думички, както за всеки елемент от кораба, така и единични думи, с които моряците почти без думи разказват цели истории помежду си.

Пътешествал си със своята яхта до други държави. Каква е разликата между пътуването с яхта и пътуване със самолет или автобус, например?

Да пътуваш с яхта това е най-бавният, несигурен, опасен и скъп начин да отидеш от едно място на друго, без да имаш никаква работа там! Разликата с другите видове транспорт е, че всички активно участват в управлението на лодката, почистването, готвенето, което превръща дори най-краткото пътешествие в приключение. За това и яхтения бизнес е сред най-бързо развиващия се туристически бизнес в света. Просто изисква модерна инфраструктура, а ние сме закъснели с няколко десетилетия. Истината е, че хората искат приключения, независимо на каква цена.

Семейството на Здравко (от ляво на дясно) - жена му Христина, синът му Владимир, дъщеря му Зорница и дъщеря му Яница 


Ти самият какво би предпочел - да живееш на лодка или кораб и да обиколиш света по вода или да пътуваш със самолет неограничено до където си поискаш?

Всяка една възможност за пътешествие, пък било и пеша не е за пропускане. Тази година построих поредната лодка, която приемам за последна подготовка за едно дълго мечтано приключение. Но нека това бъде изненада за следващото лято! Само ще споделя нещо. Приятели, живеем в уникална страна, в която има от всичко по много за всички. Пътувайте, опознавайте я, за да я заобичате, както тя заслужава!

Кое е твоето второ ВКЪЩИ?

Голямото синьо - Морето.

 

Интервю на Илиана Симеонова