Теди Русева – Tiara: По-често питайте детето в себе си какво искаше да стане като порасне

icon
Sofialive.bg
Източник: Теди Русева

Може би сте я виждали в предаването „Звездите в нас“.  Но и да не сте – Теди е певица и актриса, която смятаме, че ще разпознавате все по-лесно на екрана и сцената. Пожелаваме ѝ съвсем скоро нейна песен да надмине по популярност „Бургаски вечери“, която е композирана от дядо ѝ е Иван Коларов. А междувременно си поговорихме за илюзии, шофьорски курсове, сапупчета с изненада, пътуване като сомнамбул до Египет и още:

Завършила си Актьорско майсторство в НБУ. Кой преподавател ти е повлиял най-много?

В университета имах възможност да работя с големи имена – Цветана Манева, Снежина Петрова, Възкресия Вихърова, покойния Васил Димитров. Имахме и гости преподаватели като Владо Пенев, Рени Врангова. Все страхотни актьори и хора! Всеки един от тях със сигурност е оставил следа по пътя ми, но може би да съм на сцената с Цветана Манева си остава най-вълнуващият успех! Тя ме учеше и на житейски уроци, освен на актьорски практики.

Любимият ти актьор е Виктор Калев. А актриса?

Може би би следвало да кажа отново професор Манева, но ще отговоря Койна Русева. Мисля, няма нужда да обяснявам обаянието на тази жена и завладяващите глас и поглед, които притежава. Срещнахме се на премиерата на песента на Стефан Илчев и Тони Димитрова. Заговорихме се, споменах, че съм актриса и правя песни отскоро. Тогава все още не бях пускала „Дишам“ дори на майка ми. Койна пожела да я чуе и ми даде мнение и насоки, за което съм страшно благодарна!

На сцената с Цветана Манева


Коя е най-смелата ти мечта в изкуството?

Искам да покорявам големи сцени както с театър, така и с музика. Киното също е в целите ми. Най-смелата ми мечта е да работя това, което обичам. За съжаление, тези среди са трудни и много хора се отказват от мечтите си. А точно когато си на предела и не се откажеш, се случва чудото!

Повече от 10 години си асистентка на илюзиониста Зайн. Какви умения изисква от теб тази работа на сцената, освен да отвличаш вниманието на зрителите?

Работех със Зайн 11 години, познаваме се от 8-и клас. Вече поради дискова херния не мога да работя, а и искам да наблегна повече на себе си като индивидуален артист. Заблуда е, че асистентката отвлича внимание, тъй като тя бива разрязвана през цялото време, тоест фокусът е именно върху нея! Трябва да имаш сценично присъствие, двигателна култура, гъвкавост, бързи реакции, ако нещо се обърка, умение за импровизация, за да прикриеш евентуална грешка. Защото, колкото и години да си на сцена, никога не можеш да контролираш всичко и гафове си стават, професионализмът е в това публиката да не разбере.

А кое е онова, което хората не подозират за твоята работа?

Точно това, което казах и по-горе – много качества, междувременно и много бързо, но внимателно изнасяне и приготвяне на реквизит зад кулисите, както и преобличане.

Сигурно вече доста пъти ти се е случвало класическото разрязване на две части от илюзиониста. Издай някой дребен детайл, необходим, за да е ефектен номерът?

Актьорско майсторство! Ако го няма него, публиката ще види просто кутия с хубаво безизразно момиче и ще си каже „Ами ок, влезе, резна я, тя не реагира, съедини я и си излезе, и какво от това?!“... Ако играеш с вяра обаче публиката усеща това, става съпричастна, внимава повече, притеснява се за теб, играеш си с емоциите им, като ги ангажираш.

Кой е най-необичайният реквизит при шоуто на Зайн?

Ние винаги сме правили предимно мащабни илюзии, той се стреми да прави неща, които другите илюзионисти в България нямат. Така че може да се каже, че цялото шоу е необичайно и невиждано.

Имаш вече няколко свои, самостоятелни песни. Кое беше най-голямото предизвикателство за теб, свързано с тях?

Да започна. Реших се едва през 2020-а, когато се наложи да отменим турнето със Зайн заради затварянето на театрите. Преди това си пеех, имах записани песни, но именно локдаунът беше нещото, което сякаш ме събуди и ме накара да побързам, защото по-млада няма да стана! 

С кой български певец или певица би се радвала най-много да направиш дует?

Със сигурност са поне десетина, имаме страшно много млади таланти, които изникват всеки ден! Но от вече утвърдените такива със сигурност Миро!

Какво планираш да направиш по тази тема?

Добър въпрос! Ако някой, който чете това, има решение - да каже! 

Участваше в „Стани богат“ точно преди пандемията. Как похарчи припечеленото?

За съжаление, отпаднах на въпрос за 1500 и останах с 500, но веднага ги вложих в шофьорски курсове, които дълги години отлагах.

Кое е предаването, в което никога няма да те видим, дори и да си поканена?

„Биг Брадър“, макар че вече не съществува. Такъв тип показност и изобличаване не ми харесват, защото в изолирана среда можеш да покажеш най-лошата си страна, да бъдеш криворазбран и намразен, а аз трудно понасям омразата, която се излива от свободното слово в Интернет.

С Виктор Калев

По време на пандемията започваш да изработваш безплатни сапуни с малка играчка вътре - за да са децата по-мотивирани да си мият ръцете, да стигнат до играчката. Това е супер интересна идея. Продължаваш ли с тази активност? Какви са отзивите от децата и родителите им?

Преподавател на деца със специални нужди искаше да подари на учениците си сапунчета великденски яйца. От това ми хрумна защо да не са като шоколадовите – с играчка вътре. И вече две години успешно радвам и деца, и големи със сапунчетата ми. Качвам видеа с изработката им в Тик Ток.

Какво най-необичайно извън областта на изкуството се е налагало да работиш?

Няма такова, слава Богу! Единствено опитах няколко дни в кол център, но както и очаквах, щях да полудея. Затова съм твърдо зад идеята хората да си следват пътя, да не се отказват, защото не взимат достатъчно пари от изкуство. По-добре да живееш по-скромно, вършейки онова, което обичаш и чувстваш като свое призвание, отколкото да вадиш много пари, мразейки живота, работата и колегите си и нямайки време да ги похарчиш.

Кога за последно преди излизане на сцена ти беше най-притеснено? Обърна ли 50 грама водка за кураж?

Не пия водка, само Бейлис. Но не и преди сцена. Най-скорошното ми участие беше на 10-ия рожден ден на класацията „Ново 10 +2“, пях на живо, а записът ще се излъчи по БНТ 2, затова и се притеснявах дали ще се чувам добре в мониторите, да не съм фалшива.

А за какво последно се закле пред себе си - вече няма да влизаш във фейсбук, вече ще се наспиваш, друго?

Вече ще вярвам повече в себе си.

Ако си продадеш душата, срещу какво ще е?

Безсмъртие за мен и хората, които обичам.

Коя супер сила предпочиташ: да четеш мисли, но само когато си пияна или да си невидима, но само докато спиш?

Ами след като не се напивам никога, няма да мога да чета мисли. Но ако съм сомнамбул, ще мога да ходя навсякъде, без да ме виждат, нищо че спя. Бих се качила на самолет например и като се събудя ще съм в Египет!

Най-приятната похвала, която си получавала?

Когато след участието ми в „Звездите в нас“ имитирах образ на Виктор Калев пред самия него и той ме целуна. Имитирам го, откакто съм била на 9 годинки може би и реакцията му направи детето в мен много щастливо!

Най-глуповатият коментар по твой адрес в социалните мрежи, в неуспешен опит за оригиналничене?

Оу, имам специално за това YouTube канал, там качвам видеа с най-смешните и неграмотни чатове! Разгледайте и преценете.

Какво ново да очакваме от теб?

С музикантите Martist и Jeko[V] работим по ново парче, което ще се осъществи с подкрепата на Фонд Култура, надявам се скоро всички да му се насладим.

Нещо, което да споделиш за финал?

Благодаря на всеки, който е имал търпението да прочете всичко дотук. Пожелавам на всички здраве и вдъхновение и по-често питайте детето в себе си какво искаше да стане, като порасне!

 

Интервю на Милен Антиохов