Забравете за двойното легло - Ето защо е по-добре да спите в единично

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock

Един на всеки трима души казва, че спи по-добре сам. От хъркането до предпочитанията за завиване или отвиване, може да има много причини все повече и повече двойки да решат да нарушат остарелите норми да спят заедно. 

Вижте защо е по-добре да спим на единично, а не двойно легло:

1. Ще имате по-хубав сън

Според проучване повече от 25% от двойките избират отделни легла, а някои дори предпочитат да спят в различни стаи. Проучването установи също, че жените са по-чувствителни към нарушения на съня, отколкото мъжете.

2. Може да е от полза за вашите взаимоотношения

Получаването на достатъчно сън може да повлияе положително на взаимоотношенията ви с партньора. Психолозите смятат, че ако партньорите непрекъснато се събуждат един друг, има напрежение, което започва да се натрупва с времето и в крайна сметка може да доведе до проблеми във връзката. Спането в отделни легла може да ви помогне да спите доста по-добре и може да предотврати много проблеми във взаимоотношенията.

3. Може да е по-добре за вашето здраве


Ако споделяте легло с някой друг, има по-голям шанс сънят ви да бъде нарушен. Постоянната липса на сън може потенциално да доведе до някои доста сериозни здравословни усложнения, включително високо кръвно налягане, диабет и дори сърдечна недостатъчност. Да можеш да спиш сам от време на време може да е точно това, което бихте искали и това, което дори лекарят ви би ви препоръчал.

4. Кожата ви ще изглежда далеч по-добре

Самостоятелният сън може напълно да ви преобрази, но ако все още не сте напълно готови да спите в отделно легло, може да опитате да спите в едно легло с две отделни завивки. Това ще ви позволи да спите по-добре през нощта, което от своя страна може да е от полза за кожата ви. Тъй като кожата ви произвежда нов колаген, докато спите, получаването на достатъчно сън може да помогне на кожата ви да остане плътна и сияйна за по-дълго време.