Ако имате някакъв вид алергия, най-добре избягвайте това

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Алергиите се появяват в резултат на свръхагресивен имунен отговор на вдишвано или усвоено от храносмилателната система или чрез кожата вещество. Докато един човек може да се разхожда в прашна стая и да не реагира, защото клетките на имунната му система (лимфоцити и фагоцити например) са в състояние да фагоцитират или по някакъв друг начин да обезвредят антигените в праха, други хора имат алергичен отговор при влизането в същата стая, защото имунната им система не е така ефективна.

Алергиите са толкова често срещано явление, че почти всеки ги притежава в една или друга степен. Когато чуят думата алергия, много от нас си представят класическите или фиксираните алергии, като висока температура или мигновена реакция към някои храни. Но ние сме запознати много по-малко с цикличните хранителни алергии и чувствителността към химически вещества. По-долу са описани различните видове алергии.

От какво се предизвикват и какво да избягваме?

Алергиите се предизвикват от стрес. Затова трябва да се избягват физиологичните или психологичните стресови фактори. Стимулаторите от рода на кофеина, цигарите или ободряващите лекарства са особено вредни. Не трябва да се приема еднообразна храна. Прекалено многото месо, захар или рафинирани въглехидрати могат да доведат до състояние на ацидоза. За да се неутрализира киселинната система и да се спре алергичната реакция, човек трябва да вземе сода за хляб с витамин C на прах или пантотенова киселина в чаша ябълков или ананасов сок.

Трябва да бъдат сведени до минимум алергените-химикали, поставени върху кожата във вид на сапун, лосион или шампоан, както и вдишаните и намиращите се във водата. И когато е възможно, да бъдат заместени с природните им аналози.