Забравете за тези сутрешни навици - вредят ви много

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Старите навици умират трудно. Затова и правим някои неща, без дори да се замислим, колко вредни са те. Това важи особено за някои сутрешни навици, тъй като това е тази част от деня, през която нямаме много време за губене.

Пиеш ли кафе всяка сутрин? Или оставяш миенето на зъбите за след като се нахраниш? Това може би не е най-добрият начин да започнеш деня си.

Ще ти разкажем 8 неща, превърнали се в сутрешни навици за много от нас, но всъщност са вредни. След като прочетеш тази статия, ще разбереш как да направиш деня си много по-пълноценен, като започнеш с правилните сутрешни навици.

1. Да не започнеш деня с душ

Всеки ден се изправяш пред множесто вредизвикателства, някои свързани с работата, други – не. Според доктор от Харвард, сутрешният душ ти помага да се справиш по-лесно с тях, защото стимулира мозъчната активност и спомага концентрацията. Освежаващият душ помага на мозъка да генерира нови и нестандартни идеи. Ето защо никога не трябва да пропускаш възможност да вземеш душ, щом се събудиш.

2. Горещ душ

Тъй като топлата вода действа релаксиращо, когато си вземеш горещ душ рано сутрин, ефектът ще е да пожелаеш да се завлачиш обратно в леглото. Студеният сутренен душ има своите предимства. Той действа освежаващо, стимулира мозъчната активност и засилва имунната система. Студената вода, за разлика от топлата, не изсушава кожата. Според учените, хората които редовно взимат студени душове, могат да свалят около 4 кг годишно.


3. Да ровиш дълго време в телефона

Социалните мрежи са основната причина хората да грабват телефона преди всичко останало, когато се събудят. Начинът, по който ще мине денят ти, зависи от начина, по който минава сутринта ти. Затова спри да си губиш времето, гледайки какво се случва в живота на останалите и четейки техните коментари и мнения. Вместо това отдели време за себе си! Същото важи и за проверяването на служебния имейл, това само ще направи работния ти ден по-дълъг. Много по-добре би било да пуснеш любимата си музика, да прекараш време с хората, които обичаш или да приготвиш вкусна и здравословна закуска.

4. Да губиш време в избор на това, какво да облечеш

Случвало ли ти се е да губиш време сутрин, чудейки се какво да облечеш днес? Има достатъчно неща, за които да мислиш в началото на деня, затова не усложнявай живота си допълнително с избора на дрехи. Направи избора по-лесен, като намалиш разнообразието от дрехи в гардероба си. Стив Джобс, легендарният основател на Apple, носеше неговите култови сини дънки и черно поло, не защото нямаше пари за по-разнообразни дрехи, а защото знаеше, че времето му е безценно!

Отдели място в гардероба си, където да стоят само дрехите, които ще носиш на работа. Ако например имаш дрес код, според който носиш само черно сако и бяла риза, остави само този тип дрехи в отреденото пространство. Подреждай гардероба си редовно и не дръж там неща, които вече не носиш. Отделяй дрехите, които не са за сезона на друго място.