Няма да повярвате какво се случва с тялото ни, когато дъвчем

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Нещо толкова просто като дъвченето може да направи голяма промяна в тялото ни и да подобри цялостното ни здраве. Процесът на дъвчене на храна, смесена със слюнка, помага за по-лесното усвояване на всички необходими хранителни вещества, поради което е най-добре да дъвчете храната си бавно и старателно – около 32 пъти на всяка хапка. Това означава, че има огромно значение за вас не само какво консумирате, но и как.

Вижте кои са ползите от дъвченето на храната:

1. Бавното дъвчене помага да се избегне напълняването

Помислете за това - ако ви отнема повече време, за да дъвчете храната си, ще отнеме по-малко време да я обработи стомаха ви.

Не само това, но бавното хранене и внимателното дъвчене може да ви помогне, ако избягвате наддаването на тегло и се опитвате да контролирате апетита си. Освен това може да ускори метаболизма ви, да предотврати преяждането и да ускори кръвообращението в корема ви.

2. Дъвченето е пряко свързано с паметта

Дъвченето всъщност е свързано с паметта и цялостната когнитивна способност. То повишава притока на кръв и кислород към мозъка ви, което води до по-добра памет.


Хората, които дъвчат добре, имат по-добро внимание, бдителност, решаване на проблеми, придобиване на информация, умения за вземане на решения и т.н. Тези, които не сдъвкват добре, може да имат затруднения с речника, паметта и ученето като цяло.

3. По-малкото дъвчене може да причини проблеми с храносмилането

Ако дъвчете и преглъщате бързо, храносмилателната ви система може да стане дисбалансирана и тялото ви може да се окаже, че не разгражда правилно храната. Това може да доведе до киселинен рефлукс, спазми, подуване на корема и др. Ако е твърде късно и сте яли бързо, има някои неща, които можете да направите, за да подобрите проблемите си с храносмилането.

Какво да правя:

Пийте вода 30 минути преди/след хранене.

Не пийте кафе веднага след хранене.

Не яжте плодове и сладки неща след хранене.

4. Дъвченето може да бъде механизъм за справяне със стреса

Дъвченето е чудесен начин за намаляване на хормона на стреса. Когато дъвчете, докато сте под стрес, това може да ви попречи да се тревожите и да направи костите ви по-здрави.

Освен това, когато една бременна жена е стресирана, детето й може да развие депресия, когато порасне. Може просто да дъвчете дъвка като поведение за справяне със стреса, може да помогне!

5. Бавното дъвчене ви помага да усвоите по-добре хранителните вещества от храната

Органите в тялото ви, като черния дроб и червата, не са единствените, които контролират хранителните вещества, които получавате - всъщност всичко започва в устата ви, по-точно от дъвченето.

Магията се случва, когато храната се комбинира със слюнката ни. Дъвченето на храна, смесена със слюнка, ни позволява да усвоим по-добре хранителните вещества, така че мозъците ни да могат да получат това, от което се нуждаят, по-лесно.

6. Дъвченето може да доведе до по-добра концентрация

Дъвченето на дъвка например може да ви помогне да се концентрирате по-добре и да поддържате вниманието си към неща, върху които трябва да работите известно време. Това е така, защото когато дъвчете, движението на кислород се движи до части от мозъка, които са свързани с вниманието, и когато получаваме повече кислород, е по-вероятно да останем бдителни.

7. Дъвченето помага за развитието на речта при бебетата

Когато бебетата започнат да ядат истински храни, дъвченето им помага да упражняват движението на езика си, което е от решаващо значение за много звуци, които издават, докато се учат да произнасят думи. Конкретните храни помагат за напредване на челюстта, заедно с мускулите на устните и езика (всички са важни за говора).