Чудили ли сте се какво означава настръхнала кожа и как да се справим с нея? Отговорът се крие тук

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

На всеки от нас се е случвало да настръхне, когато му е по-хладно през зимата или дори вечер през лятото. Научното название на това често срещано кожно състояние, известно още като “гъша кожа”, е кератоза пиларис. Въпреки че не е опасна или заразна, настръхналата кожа може да бъде доста досадна. Също така, ако не разберете как да предотвратите появата й, може да я виждате много често.

Ще ти разкрием какви са причините, водещи до настръхнала кожа и какво да направиш, за да се отървеш от това досадно състояние.

1. Не приемаш достатъчно мазнини

Когато се опитваш да поддържаш стройна фигура, първото нещо, което изключваш от менюто си са мазнините. Всъщност обаче липсата на някои здравословни мазнини може да доведе дори до допълнителни килограми. Когато тялото ти не получава достатъчно от важните омега 3 и омега 6 мастни киселини, това може да причини възпаление на кожата, правещо настръхналите косми по-видими.

Какво да правиш? Опитай да ядеш повече храни, богати на мастни киселини. Диетолозите препоръчват да включиш в менюто си риба и яйца.

2. Използваш груби ексфолианти за тяло

Ежедневното екфолиране може да ти помогне да се справиш с настръхналата кожа. Грубите ексфолианти обаче могат да влошат състоянието. Те могат да раздразнят кожата, причинявайки сърбеж и белене.


Какво да правиш? Вместо да използваш екфолианти с едри частици, опитай леко да масажираш кожата си с пемза.

3. Взимаш горещи душове

Горещите душове сами по себе си няма да причинят настръхнала кожа, но прекалено дългото излагане на гореща вода може да влоши състоянието й. Твърде дългият душ премахва естественото омазняване на кожата, оставяйки я суха и раздразнена.

Какво да правиш? Съкрати времето под душа и внимателно подсушавай кожата си, за да предотвратиш раздразнението.