Ако правите тези неща, ще сте 10 пъти по-енергични, отколкото ако пиете кафе

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Пиенето на много кафе или купуването на добавки, за да спечелите повече енергия, не винаги работи, когато искате да сте по-енергични през целия ден. Най-добре е да останете будни по възможно най-естествения начин. Има много здравословни начини да се поддържате стимулирани, когато се чувствате изтощени и уморени – дори и най-малките промени в ежедневието ви могат да направят най-голямата промяна в живота ви. Например:

1. Поспете малко

За някои хора дрямката е полезна за подобряване на бдителността и ефективността. Кратка дрямка от 20-30 минути следобед може да ви помогне да се презаредите и ако наистина искате да сте точни и да настроите правилно будилника си, 26-минутната дрямка е идеална, за да получите най-добрите ползи.

Колкото и изкушаващо да е, не прекалявайте с подремването, защото това може да намали количеството сън, което получавате през нощта, което води до по-малко енергия през целия ден.

2. Поставете ограничение на кофеина

Въпреки че е известно, че кофеинът ви дава повече енергия, важно е да ограничите количеството, което приемате през деня, защото може да ви накара да се почувствате по-малко енергични след като изчезне. Може да се чувствате така, сякаш зависи от него, за да останете активни, и никога не е добра идея да зависи от нещо.

Освен това може да повиши стреса ви и да ви накара да се чувствате тревожни. Оптималното количество кофеин, което трябва да приемате, е до 400 милиграма.


3. Дишайте правилно

Има искрящо лечение, наречено ароматерапия, което „използва естествени растителни екстракти за насърчаване на здравето и благополучието“. Той използва ароматите на масла, за да подобри вашите 3 най-добри приятели: тяло, ум и дух. Вярвате или не, умовете ни вдишват миризми по впечатляващи начини. Вдишването на етерично лимоново масло може да ни помогне да се борим с изтощението и депресията, докато ментовото масло подобрява концентрацията и бдителността.

Как да го използваме:

Смесете 2 капки етерично лимоново масло във вашия шампоан или балсам преди да вземете душ.

Смесете 2 капки етерично ментово масло в бутилка със спрей, пълна с вода, след което напръскайте обувките или чантата си преди тренировка.

4. Спортувайте навън

Упражняването навън, а не навътре подобрява енергията, намалява нивата на стрес и повишава енергичността. Освен това има общо добро въздействие върху вашите емоции, като ентусиазъм и намален гняв. В допълнение към тези ползи, можете също да получите малко витамин D от слънцето през летните месеци, което повишава ендорфините, повдигащи настроението.

Въпреки че има много ползи от упражненията навън, има някои предпазни мерки като нивата на замърсяване на въздуха във вашия район – уверете се, че знаете фактите, защото това може да предизвика проблеми като астма и алергии. Не приемайте, че бягането на бягаща пътека е лошо – то всъщност ви помага да контролирате и ви мотивира, като по този начин ви кара да се чувствате по-щастливи и по-добри.

5. Яжте повече протеини

Яденето на протеин зарежда вашите енергийни нива и играе важна роля в пренасянето на кислород през тялото ви в кръвния поток. Най-добре е да избягвате сладкиши и въглехидрати, когато ви се прияде нещо за ядене, защото, въпреки че те могат да ви задоволят в този момент, може да се почувствате уморени и сънити след това.

Вместо това се опитайте да похапвате храни, които съдържат протеини и мазнини, като зеленчуци, кисело мляко с плодове или фъстъчено масло и бисквити, за да увеличите енергийните си нива.

6. Останете хидратирани

Пийте 8 чаши вода всеки ден, за да останете енергични, защото умът ви е силно повлиян от състоянието ви на хидратация. Дори минималната дехидратация може да намали част от мозъчната ви функция. Може да влоши настроението, паметта и концентрацията ви и да увеличи главоболието и умората.