Хапването на повече портокали помага за цялостното здраве на тялото ни

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Във време на презокеански пътувания и редки медицински постижения, моряците се страхуваха от скорбут, заболяване, което ги засягаше най-много. Днес знаем, че скорбутът не е нищо повече от дефицит на витамин С в тялото ни и че ако просто ядете по един портокал на ден, той може да бъде излекуван.

Вижте всички предимства, които яденето на един портокал на ден може да предложи на тялото ви, за да сте здрави:

1. Помага за здравето на червата

Според някои проучвания ежедневната консумация на портокали може да има положителен ефект върху чревната ни микробиота. Той също така причинява спад на глюкозата, инсулинова чувствителност и LDL (лош холестерол). Портокаловият сок действа като пребиотик и насърчава растежа на чревните бактерии, което е важно за нашето здраве.

2. Може да ви помогне при отслабване

За да постигнем целите си за отслабване, трябва да тренираме и да имаме балансирана диета, което означава да ядем всички хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае, за да функционира правилно. За наше щастие, портокалите са много богати на основни хранителни вещества; като ядем само един портокал на ден, можем да покрием някои от тях.

Средно голям портокал осигурява на тялото само 60 калории. Плодът също има 3 грама фибри, които осигуряват ползи като по-добро здраве на червата, добър холестерол и по-нисък риск от сърдечни заболявания, а също така забавя начина, по който тялото ни усвоява захарта.


Фибрите също могат да ни помогнат да се чувстваме сити за по-дълго време. Диетата, богата на него, може да помогне за намаляване на апетита и приема на калории, което води до загуба на тегло. Когато ядете портокал, не забравяйте да консумирате не само сока, но и портокаловата кора, тъй като там се намират по-голямата част от фибрите.

3. Подпомага тялото ви при създаването на колаген.

Един портокал осигурява около 70 милиграма витамин С. Това жизненоважно хранително вещество също има невероятни ползи, като подобряване на усвояването на желязо, борба с възпаленията и понижаване на кръвното налягане, а също така помага за образуването на колаген в нашите кости.

Колагенът е протеин, който тялото ни произвежда. Той осигурява структурна подкрепа на тъканите и помага при важни процеси, като възстановяване на тъканите и имунен отговор. С напредване на възрастта производството на колаген се забавя и еластинът се губи, което води до стареене и кожата ни изглежда отпусната и суха.

Не е възможно да спрем напълно загубата на колаген, защото това е част от остаряването, но можем да се опитаме да забавим процеса и яденето на един портокал на ден може да има значение.

4. Може да бъде полезно за поддържане на добро зрение.

Изследователите казват, че ако ядете портокал на ден, е по-вероятно да имате 60% намален риск от развитие на макулна дегенерация, заболяване на очите, което може да замъгли централното ви зрение до степен, в която дори очилата няма да ви помогнат да можете да виж. Това състояние може да се формира поради естествения процес на стареене.

Витамин С е много важен за нашето зрение, тъй като допринася за здрави кръвоносни съдове в очите ни и може да помогне в борбата с катаракта. Ако искаме да имаме добро зрение в бъдеще, може би е добра идея да започнем да следим дневния си прием на витамин С.

5. Защитава важни органи, като сърцето и мозъка

Според проучване нормалните нива на витамин С в кръвта ни се свързват с подобряване на фокуса, паметта и вниманието. Портокалите могат да помогнат на ума ни да остане остър, докато остаряваме, а един средно голям портокал осигурява препоръчителния дневен прием на витамин С, от който тялото ни се нуждае, за да остане здраво. Този основен витамин също е мощен антиоксидант, който се бори срещу свободните радикали, които могат да причинят увреждане на нашите мозъчни клетки.

Преглед на 10 проучвания установи, че консумацията на портокалов сок може да бъде полезна за подобряване на някои рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания. Това означава, че този вкусен сок може да помогне за предотвратяване на сърдечни заболявания, които са причина номер едно за преждевременна смърт.

Някои симптоми на скорбут или дефицит на витамин С

Скорбутът е състояние, което е много рядко, тъй като повечето от нас получават достатъчно витамин С от ежедневната си диета, но се е случвало и преди. Витамин С помага на тялото ни да произвежда колаген и ако не се произвежда достатъчно колаген в тялото ни, тъканта започва да се разпада.

Някои от симптомите на скорбут са умора, летаргия, анемия, заболяване на венците, загуба на зъби, лошо зарастване на рани, депресия, подуване и болки в костите.