Капама с кисело зеле

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

кисело зеле - 1 глава

лук - 2 глави

червен пипер - 1 с.л.

чесън - 2 скилидки

сминдух - 20 зърна

черен пипер - на вкус


олио - 100 мл

пилешки бутчета - 4 бр. големи (горен и долен)

пържоли - 8 бр. от свински врат

сурова наденица - 3 бр. големи

пушена сланина - 200 г

 

Начин на приготвяне:

  1. Започнете с месата. Разделете бутчетата на горно и долно, измийте и подсушете.
  2. Измийте вратните пържоли, наденицата и сланината, подсушете. Оставете месата настрани, докато приготвите зелката.
  3. Нарежете киселото зеле, лука и чесъна на по-ситно. В тенджера нагрейте олиото, прибавете ситно нарязаните лук и чесън, запържете докато омекнат.
  4. Добавете нарязаното кисело зеле и запържете, докато остане на мазнина. Накрая поръсете с черен и червен пипер, разбъркайте добре и отместете тенджерата от котлона.
  5. Намажете дъното на голяма тава с капак с олио.
  6. Подредете пилешкото месо на един ред и поръсете със запърженото кисело зеле. Ред е на вратните пържоли и отново зеле. Отгоре поставете наденичките, предварително им направете разрези и поръсете с останалото зеле.
  7. Нарежете пушената сланинка на малки парчета и разпределете върху зелето.
  8. Ако обичате по-пикантна да ви е капамата, поставете и една две-сухи люти чушки.
  9. Затворете капака на тавата и я поставете в предварително нагрята на 200 градуса фурна.
  10. Печете на средна решетка на фурната, за около час и половина или до готовност на месата.