Пиле в домати по италианска рецепта

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

пилешко месо - 650 г от бут

олио - 3 с.л.

домати - 1 кг пресни или консервирани

пресен лук - 2 стръка

лук - 1 глава

сол


черен пипер

босилек

риган

чесън - 3 скилидки

моцарела - 2×125 г

пармезан - 50 г

готварска сметана - 100 мл

захар - щипка

 

Начин на приготвяне:

  1. За да приготвите това вкусно пиле в доматен сос, е необходимо да обелите доматите. Най-лесно това ще стане, като ги потопите за кратко във вряща вода.
  2. След това ги нарежете на дребно или настържете с ренде.
  3. Може да ползвате и консервирани домати.
  4. Овкусете пилешкото месо със сол и черен пипер и го запържете в нагорещено олио за кратко, колкото да се запечата.
  5. След това наредете месото в подходяща тавичка и се заемете с направата на доматения сос.
  6. Нарежете лука на ситно и го задушете в малко олио.
  7. Щом лука омекне, прибавете чесъна, нарязан на ситно, и запържете и него.
  8. След като чесънът отпусне аромата си, прибавете доматите и оставете соса да се сгъсти, на слаб котлон, като бъркате периодично.
  9. Не гответе соса до много гъста консистенция, защото ще трябва и да се пече във фурната.
  10. Преди да махнете от котлона, прибавете към соса подправките (сол, черен пипер, босилек, риган), щипка захар както и сметаната.
  11. Сметаната ще придаде на соса мекота.
  12. Залейте месото с ароматния доматен сос и сложете да се пече в загрята фурна на 180 °C за 30 минути.
  13. След това извадете тавичката от фурната и наредете вурху месото предварително отцедена и нарязана моцарела и поръсете с настърган пармезан.
  14. Върнете италианското ястие във фурната за още 10-15 минути, за да се разтопят и запекат леко сирената, след което сервирайте.