При главоболие най-добрият лек се състои в това малко нещо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

При силно главоболие се използват билките валериан и превара (Scutellaria). Те действат особено ефикасно, когато се приемат заедно. Добре е да се вземат по 15–30 капки от тинктурата, приготвена от двете билки, или по няколко капсули от всяка една. Трябва да знаете обаче, че макар валерианът да е полезен за намаляване на болка, нервни състояния и безсъние, може да предизвика сериозни странични въздействия, като прегряване и прескачане на пулса. Преварата, обратно, е относително безвредна и успешно отстранява главоболието. Тя може да се използва от хора, страдащи от болестта на Паркинсон, мускулни спазми и тремори.

Билката мъжка лайка се използва за предотвратяване на мигрената, която засилва дейността на кръвоносните съдове и трансфера на клетъчния магнезий. (Главоболие, предизвикано от стресови ситуации или мускулно съкращение, не може да бъде лекувано с тази билка, тя въздейства на истинската мигрена.) Дивият джинджифил също се използва за облекчаване на главоболието, докато пластичният дон-куай действа на мускулната тъкан. След гимнастика дон-куай може да се приема заедно с джинджифил или мента. Наведнъж могат да бъдат приемани само малки количества джинджифил. Особено внимателни трябва да бъдем през горещите дни заради загряващия му ефект.

Кората от бяла върба е полезна при главоболие. Аспиринът — добре познатият продукт, представлява вещество, извлечено от кората на бяла върба, салицилова киселина. Естествени източници на това съединение обаче са по-малко вредни от синтетичния им аналог, доминиращ в много аптеки, защото са по-слаби. За да се получи аспириноподобен ефект, се препоръчват няколко грама от кората на бяла върба.